promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon ritka mentális betegséget állapított meg egy szakértő Amber Heard-nél
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ritka, hogy egy per ilyen népszerűségnek örvendjen, mint Johny Depp és Amber Heard ügye. A per során azonban egy pszichológiai kifejezés került a közvélemény lexikonjába: mégpedig a hisztrionikus személyiségzavar.

Ritka, hogy egy per ilyen népszerűségnek örvendjen, mint Johny Depp és Amber Heard ügye. A per során azonban egy pszichológiai kifejezés került a közvélemény lexikonjába: mégpedig a hisztrionikus személyiségzavar.

A kifejezést a bíróságon használta Shannon Curry (PsyD) kaliforniai és hawaii klinikai és igazságügyi pszichológus tanúvallomása során, aki pszichológiai értékelést végzett Amber Heard-on. A szakértő elárulta, hogy Heardnek borderline és hisztrionikus személyiségzavara is van.

A betegséghez hozzá tartozik, hogy Heard hajlamos a kegyetlenségre és mások hibáztatására, és képtelen beismerni a saját felelősségét valami rossz elkövetéséért.

Na de mi is pontosan a hisztrionikus személyiségzavar, és miben különbözik a többi, ismertebb személyiségzavartól, mint például a paranoid, a nárcisztikus vagy a kényszer viselkedés?

A hisztrionikus személyiségzavar a hisztrion szóból ered, ami azt jelenti, hogy túlságosan teátrális vagy melodramatikus valaki. Ez általában a nőknél gyakoribb, tanulható vagy örökölhető, intenzív, instabil érzelmekkel és torz énképekkel jár együtt.

A betegségben szenvedők pedig általában drámaian viselkednek, másoktól várnak visszaigazolást önbecsülésük megerősítése érdekében, és elsöprő vágyuk van arra, hogy észre vegyék őket.

A hisztrionikus személyiségzavart nagyon ritkán ismerik fel. Ahhoz, hogy valakinél hisztrionikus személyiségzavart állapítsanak meg, az alábbi 9 nagyon specifikus kritériumból 5-nek rendelkeznie kell a betegnek.

Ezek közé a kritériumok közé tartozik, ha valaki nincs a figyelem középpontjában, érzelmei gyorsan változnak, nagyon drámaian kezd viselkedni, sokszor úgy viselkedik, mintha közönség előtt lépne fel, eltúlzott érzelmeket és kifejezéseket használ, amelyekből hiányzik az őszinteség, és folyamatosan keresi a megnyugtatást vagy jóváhagyást.

A hisztrionikus személyiségzavar nagyon súlyos mentális betegség és csak arra használható ez a kifejezés, akit egy mentális egészségügyi szakértő kiértékelt és akiről ezt megállapították.  A betegség kezelése során a betegségben szenvedők általában meg kell, hogy tanulják, hogyan irányítsák gondolataikat, félelmeiket, hogyan kezeljék és ezáltal pozitívabban viszonyuljanak másokhoz.

Egy szakértő azonban hozzátette, hogy ne keverjük össze a drámai viselkedést a hisztrionikus viselkedéssel. A hisztrionikus személyiségzavarhoz bizonyos kritériumoknak kell megfelelni és fontos, hogy ezt a kifejezést nem szabad könnyelműen használni másokra.

Amber Heard lemegdöbbentőbb nyilatkozatát és arcjátékát itt nézheted meg, ami mémmé vált és vírusszerűen terjed azóta is:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás