promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Észveszejtő: ha Ausztrália felkerülne az égre, kitakarná a Holdat
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kontinensnyi ország kelet-nyugati kiterjedése nagyobb, mint az égitesté.

Játsszunk el a gondolattal, hogy a Hold helyett az ausztrál kontinenst helyezzük fel az égre. Mi történne? Csupán annyi, hogy onnantól egy furcsa formájú égitest világítana az éjszakai égbolton – amely ráadásul nagyobb is a jó öreg Holdnál.

Meglepő, de tény, hogy Ausztrália kelet-nyugati kiterjedése körülbelül 4000 kilométer, míg a Hold átmérője „csupán” 3475 kilométer, vagyis a kontinens képes lenne azt eltakarni. Igaz, alul valamennyi kilógna belőle, mert Ausztrália észak-déli kiterjedése valamivel kisebb, 3200 kilométer.

A laikusok elképzelni sem tudják, milyen óriási ország a Föld túlsó felén elterülő Ausztrália. Szerencsére már van egy olyan oldal, ahol egy szempillantás alatt el tudjuk végezni az államok területei közötti összehasonlítást. Magyarország labdába sem rúghat a kenguruk földje mellett, hiszen a mi 93 ezer négyzetkilométerünk majdnem 83-szor elférne rajta.

Valójában Ausztrália akkora, mint az Egyesült Államok (Alaszka és Hawaii nélkül), de a világ gazdasági-politikai életében nála jóval fontosabb szerepet betöltő európai országok már jócskán eltörpülnek mellette.Nézzük például Hollandiát, amelynek hajósai az európaiak közül elsőként léphettek a kontinens földjére 1606-ban. Mivel a németalföldi ország csupán feleakkora, mint a mi hazánk, így nem csoda, hogy 185-ször elférne Ausztrália területén.

Persze, nem járnának sokkal jobban az angolok sem, akik James Cook révén elsőként térképezték fel a földrész jókora darab partvonalát. Az Egyesült Királyság majdnem 32-szer kisebb a kontinensnél.

Fotók: thetruesize.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás