Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Vége II. Erzsébet uralkodásának

Vége II. Erzsébet uralkodásának

Színes

Vége II. Erzsébet uralkodásának

Színes

Helmeczi Benjamin 14:14

Hosszú idő után véget ért II. Erzsébet uralkodása.

2020 szeptemberében Barbados főkormányzója, Sandra Mason bejelentette, hogy a Karib-térség szigetállama elszakad a brit monarchiától és köztársaság lesz. Ez 2021. november 30-án hivatalosan meg is történt, hiszen Mason ezen a napon tette le a hivatali esküjét, és Barbados államfője lett.

Ez azt jelenti, hogy az ország eddigi államfője, II. Erzsébet uralkodása itt véget ér; hozzá kell tenni, hogy Barbados nem szeparálódik el teljesen Nagy-Britanniától, továbbra is a Brit Nemzetközösség tagja marad. A köztársasággá válási ceremóniára Károly herceget is meghívták, aki megkapja az ország második legnagyobb kitüntetését, a Barbadosi Szabadság Rendjét.

Kristina Hinds, a Nyugat-indiai Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakértője szerint ez egyáltalán nem helyénvaló.

„A brit királyi család a kizsákmányolás szinonimája ebben a térségben, és mindeddig nem ajánlottak fel hivatalos bocsánatkérést vagy semmiféle jóvátételt a múltbeli károkért”

- magyarázta a szakértő.

Barbados 1966-ban vette le magáról a gyarmati státuszát, ezzel ugyan hivatalosan is függetlenné vált a brit királyságtól, azonban továbbra is II. Erzsébet maradt a sziget uralkodója. Most egy új időszámítás kezdődik a szigetország történetében.

Borítókép: Profimedia