promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogyan lett éppen Sophie Marceau a Házibuli főszereplője?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csak egy kis zsebpénzt akart keresni, és nagyon kevésen múlt, hogy őt választották ki.

A négy évtizede, 1980-ban bemutatott Házibuli egy egész generáció meghatározó mozifilmje lett. Pedig nem Amerikában készült, hanem ízig-vérig európai (francia) alkotás volt a felnőtté válás nehézségeiről. Ebben indult el a ma világsztárnak számító Sophie Marceau karrierje.

A 13 éves lány a korabeli felvételek tanúsága szerint mindenféle megilletődöttség nélkül vett részt a castingon. Elmondta, hogy 165 centiméter magas, és még sohasem szerepelt forgatáson.

A meghallgatást végzők kérésére egyszer könnyedén körbe is perdült, hogy elöl-hátul alaposan megnézhessék. Ez mai szemmel nézve már-már a zaklatás határát súrolja. A lánynak aztán néhány részletet is elő kellett adnia a szövegéből, és ezzel a casting lényegében véget ért számára.

Marceau azért jelentkezett Vic Beretton szerepére, mert némi zsebpénzt akart szerezni magának. Egy gyerekeket foglalkoztató modellügynökségnél regisztrált, így került Claude Pinoteau rendező filmjébe.

Fotó: Profimedia

Ma már nyilvánvalónak tűnik, hogy rá esett a választás, de 1980-ban azért ez nem volt ennyire egyértelmű. Néhány héttel a forgatás előtt még az a Sheila O'Connor tűnt biztos befutónak, aki végül kénytelen volt beérni Vic legjobb barátnője, Pénélope Fontanet szerepével.

Az ártatlan tekintetű Emmanuelle Béart szintén részt vett a castingon, és ő sem lett volna rossz választás. Ugyanez elmondható Cristiana Realiról, aki talán az olasz-brazil származása miatt került hátrányba a meghallgatáson, de végül színésznő lett, és Jean-Paul Belmondóval is több alkalommal játszhatott együtt.

Marceau (aki Sophie Maupu néven született, és így is mutatkozott be a filmesek előtt) az édesapjával érkezett a meghallgatásra. Claude Pinoteau-t elsősorban a tini természetessége nyűgözte le, akárcsak a castingot tartó Françoise Ménidrey-t.

„Megnéztük a felvételt, amelyen megjelent ennek a kislánynak az arca. Még most is izgalomba jövök, ha erről beszélek, hiszen rögtön felismertük, hogy ő testesíti meg leginkább azt a karaktert, akit megálmodtunk”

– áradozott a most 72 éves hölgy. Telitalálatnak bizonyult a Vic nagy szerelmét alakító Alexandre Sterling is, bár az akkor 14 éves srác utána nem futott be nagy színészkarriert. Mathieu szerepét egyébként Alain Delon sármos fia, Anthony Delon visszautasította, ezért nem játszott a kultikussá vált filmben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás