promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hivatalosan is visszatértek a fehér cápák az Adriai-tengerre
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hatalmas nagy fehér cápát kapott lencsevégre egy helyi halász az Adriai-tengeren. Az 1970-es évektől majdnem három évtizedik nem észleltek nagytestű cápafajokat a Adrián, az elmúlt években azonban ismét előmerészkedtek a világtenger legnagyobb ragadozói.

 

 

Az Adriai-tenger vizeiben, még ha ritka jelenség is, honos fajnak számít a nagy fehér cápa. Az 1970-es évek derekától csaknem három évtizeden át úgy tűnt, hogy az Adriai-tengerből szabályosan eltűntek az ott korábban viszonylagos rendszerességgel észlelt nagytestű cápafajok. Most azonban már egyre nyilvánvalóbb, hogy a veszélyes állatok visszatértek a magyarok által kedvelt Adriára. 

Ezúttal az olasz csizma sarkán található, Frigole partvidékén futott bele egy helyi halász egy hatalmas fehér cápába. A halász arra lett figyelmes, hogy egy hatalmas sötét árnyék tart a hajója felé. A felszínt áttörő méretes háromszögletű hátúszó egyértelművé tette, hogy egy megtermett cápa cirkál a halász csónakja körül. -írja az Origo.

Mikor közelebb érkezett az állat a hajóhoz, Stefano Tramburella meglátta, hogy egy hatalmas nagy fehér cápáról van szó. A halász le is videózta a mobiltelefonjával. 

Az első beszámolók szerint a Frigole közelében megfigyelt nagy fehér rendkívüli, rekorder méretű példány, ami - meg nem erősített közlés szerint - elérte a kilenc métert. Az általánosan elfogadott tudományos konszenzus szerint a kifejlett nagy fehér cápák közül a nőstények maximális testhossza 6-6,5 méter, a kisebb hímeké pedig legfeljebb 4-4,5 méter körüli lehet.

Forrás:Profimedia

Drámai visszatérés:

A három évtizedes csönd után 2003-ban, tonhalhalászok hálójába akadt egy megtermett, 5 méter 80 cm hosszúságú nőstény nagy fehér, a horvátországi Jabuka sziget közelében. Majd öt évvel később, 2008-ban drámaibb módon vált kézzelfoghatóvá, hogy a nagy fehér cápával ismét számolni kell az adriai nagyragadozók között. A Splithez közeli Vis sziget partjainál támadt rá egy nagy fehér, a három társával együtt szigonypuskával vadászó 43 éves Demjan Pecek-re. A férfi szerencsére túlélte a támadást. 2019-ben pedig egy nemet turista videózott le Makarskánál egy röviduszonyú makócápát. Bár nem nagy fehér cápa volt, még sem örülnénk neki, hogy ha megjelenne a horvátországi nyaralásunk alatt.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás