promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pohár etikett: mennyire vagy kifinomult alkoholfogyasztó?
Borítókép:  PixaBay
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vannak olyan alapvető illedelmességi szabályok, amelyek annyira magától értetődőek, hogy felesleges őket magyarázni. Ilyen például, hogy a hölgyeket előre engedjük az ajtóban, hogy lesegítjük a kabátjukat, vagy hogy igyekszünk pontosan érkezni egy megbeszélésre. De mi a helyzet az italfogyasztással?

Azt természetesen mindenki tudja, hogy Magyarországon a sörrel nem illik koccintani, a bort pedig talpas pohárból isszuk. De tudjuk-e vajon, hogy hogyan illik inni a pezsgőt, vagy hogy meddig illik megtölteni a borospoharat? 

Íme néhány alapvető illemszabály, amelyet érdemes betartani, ha társaságban iszunk.

1. A pezsgőspoharat nem illik teletölteni, körülbelül csak kétharmadáig szokás.

2. A söröspoharat mindig tenyérrel fogjuk, a pohár alsó harmadánál, kivéve a korsót, amit kizárólag a fülénél szabad tartani.

pezsgő, pohár etikett
Forrás: PixaBay

3. A pezsgőspoharat a talpán keresztül kell megfogni, lehetőleg minél lejjebb, hogy ne melegedjen fel a pohár a kéz melegétől, valamint hogy tökéletesen láthatóak legyenek a függőlegesen felszálló, apró buborékok, amelyek a pezsgő frissességét bizonyítják.

4. A borospoharat közvetlenül a pohár szárának legalján illik megfogni a hüvelyk-, a mutató-, és középső ujjunk segítségével. A többi ujjunkat a pohár talpán pihentetjük.

5. Míg régebben a borospoharat kétharmadig töltötték, ma inkább csak félig szokás (a desszert borra természetesen más szabályok vonatkoznak). Ennek az az oka, hogy manapság az egyre nagyobb poharak a divatosak. 

bor, etikett
Forrás: Wine Folly

6. A sörre nem illik rátölteni, azonban a borra egészen nyugodtan, ráadásul egy keveset szokás hagyni a pohár alján is. 

7. Az etikett szerint illik egymás szemébe nézni koccintás közben, azonban ha nagyobb asztaltársaságban vagyunk, nem szükséges mindenkinek mindenkivel koccintani, elég csak megemelni egymás felé a poharunkat. A szemkontaktus azonban ebben az esetben is elengedhetetlen.

8. A nőknek csak akkor illik italt tölteni, ha nincsenek férfiak a társaságban, azonban a férfiaknak illik mindig gondoskodniuk arról, hogy a nők pohara töltve legyen.

9. A teli palackból  az első korty bort a férfi először mindig magának önti ki, hogy ne a hölgynek jusson az esetleges dugótörmelék. 

pohár etikett
Forrás: PixaBay

10. Fontos azonban, hogy a koccintást csak a nők kezdeményezhetik az etikett szerint.

11. Az ital töltéséhez nem ildomos  felemelni a poharat az asztalról. 

12. Ünnepnapokon régebbi évjáratú bort szokás felszolgálni, míg egy átlagos napon egy karakteres fehérbor ajánlott. (Persze a konkrét választás a felszolgált ételtől is függ.)  

13. Üzleti tágyalásokon a könnyű rozé a legelegánsabb választás.

14. A kisujjat illetlenség eltartani a pohártól kortyolás közben, bármennyire is szeretnénk urizálni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás