promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem is 4, hanem 5 gyertya kellene az adventi koszorúra?
Borítókép:  Max Beck / Unsplash.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyesek koszorújára rákerül egy ötödik gyertya is. Elmondjuk, hogy ez mit szimbolizál, és azt is, hogy mikor gyújtják meg.

Az adventi koszorún hagyományosan négy gyertya van, három lila és egy rózsaszín. Természetesen a színeknek is megvan a maguk szimbolikája, a rózsaszín az örömöt és egyben Szűz Máriát jelképezi, ezt kell meggyújtani a harmadik vasárnap, míg a három lila a a hitet, a reményt és a szeretetet.

De a többi résznek is megvan a maguk szimbolikája.

A koszorú formája például Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak a reményt és az életet, míg a már meggyújtott gyertyák fényei Jézus érkezését vetítik előre. A növekvő fény is azt jelenti, hogy egyre közelebb érünk ahhoz a bizonyos naphoz.

A koszorú mellé gyakran almát és vörös szalagokat is tesznek, az előbbi a bűnbeesést és a megváltás ígéretét, míg az utóbbi a keresztény imádatot szimbolizálja.

Miért pont lila?

A lila a bűnbanat színe is a keresztényeknél, a gyertya színe ezért sem véletlen, húsvétkor is a lilát veszik elő a templomokban, hiszen ez a nagyböjtre is utal, karácsony előtt is önmegtartóztatással élünk,

ilyenkor sokan kisböjtölnek. 

A négy gyertyához egy-egy személyt vagy népet is köt a keresztény szimbolika, az első gyertya Ádám és Éva, akiknek először ígérte meg Isten a megváltást, a második a zsidó nép, akiknek megígérte, hogy ők adják majd a megváltót, a harmadik Szűz Mária, aki megszülte Jézust, míg a negyedik Keresztelő Szent János, aki megkeresztelte Jézust.

És hol van Jézus a koszorúról?

Sok helyen már egy ötödik, fehér gyertya is megjelenik a koszorú közepén, amelyet december 24-én gyújtanak meg általában, ez a láng pedig magát Jézus Krisztust jelképezi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás