promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
J. K. Rowling mondatain megdöbbentek a transzneműek, de mi is történik pontosan?
Borítókép:  Forrás: nbcnews.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sorra szólalnak fel a sztárok a Harry Potter-írója ellen a transzközösséggel kapcsolatos észrevételei miatt.

J. K. Rowling, a világhírű Harry Potter-könyvek írója az elmúlt időszakban többször is azzal került címlapokra, hogy közösségi oldalán olyan tweeteket tett közzé, amelyekkel sértette a transzneműek közösségét. Álláspontja miatt olyan sztárok szólaltak fel ellene, mint a Harry Potter-filmekben szereplő Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és a Legendás állatok és megfigyelésük című film sztárja, Eddie Redmayne. 

Összegyűjtöttük mindazt, amit az üggyel kapcsolatban tudni lehet.

Mit is mondott pontosan Rowling?

Június 6-án az írónő, akit évek óta transzfóbiával vádolnak, közzétett egy cikket a Twitter oldalán egy Devex nevű weboldalról, amely a globális fejlesztői közösség médiaplatformjaként jellemzi magát. Rendkívül tömören a Devex cikk arról szól, hogy a koronavírus-járvány idején elengedhetetlen, hogy külön figyelmet fordítsunk a nemek közötti egyenlőtlenségekre, és megfelelő higiéniai körülményeket biztosítsunk azok számára, „akik menstruálnak".

Rowling az alábbiakkal kommentelte a megosztott cikket:

„»Azok az emberek, akik menstruálnak.«Biztos vagyok benne, hogy régen volt szó rájuk. Valaki segítsen ki. Wumben? Wimpund? Woomud?”

A Twitter felhasználói szerint Rowling tweetje nemcsak a transznemű férfiak és nők számára volt kirekesztő, hanem azok számára is, akik a változó koron túlesve már nem menstruálnak. A bejegyzés nyomán rengeteg korábbi Harry Potter-rajongó fejezte ki csalódását az írónőben.

„A Harry Potter-történet miatt döntöttem úgy, hogy nem ölöm meg magam, mert érdekelt a sorozat befejezése. Sokáig csupán ez a könyv volt, ami életben tartott. Amíg meg nem ismertem a férjemet, aki segített megtanulni szeretni önmagamat és élni akarni. Az arcomba köptél. Utállak”

– írta egy felhasználó.

Ugyan a tweet heves visszhangot váltott ki, Rowling később részletesen is leírta a véleményét: 

„Ha az emberi nemek nem egy valóságos fogalmat takarnak, akkor az azonos neműekhez való vonzódás sem létezik. Ha a nemek nem léteznek, akkor a nők megélt valósága világszerte törlődik. Ismerem és szeretem a transznemű embereket, de a nemek fogalmának törlése sokakat megfoszt attól a képességtől, hogy értelmezni tudják az életüket. Az igazságról beszélni nem lehet megvetendő. Az az elképzelés, hogy az olyan nők, mint én (akik évtizedek óta empatikusak a transznemű emberek iránt, mert rokonságot éreznek velük, hiszen ugyanúgy ki vannak szolgáltatva a férfierőszaknak) »gyűlölik« a transzneműeket, mert szerintük a nemek valóságosak – ostobaság”.

Olaj a tűzre

Pár nappal később, június 10-én Rowling közzétett egy hosszú bejegyzést a weboldalán, és posztolt egy tweetet a Twitteren az alábbiakkal:

„TERF Wars”. 

A TERF egy betűszó (trans-exclusionary radical feminist), amely a transz-kirekesztést kizáró radikális feministákra vonatkozik. A posztban Rowling felsorolt öt indokot, amik miatt szerinte aggódni kell az új transzaktivizmus miatt. (A teljes írás ide kattintva olvasható.)

Rowling tweetjei és írásai rengeteg haragot váltottak ki a transznemű közösség tagjaiból és a Harry Potter-rajongókból, akik közül sokan épp amiatt imádják Harry Potter történetét, mert azonosulni tudnak a főszereplővel, aki kívülállóként végül mégis megtalálja a helyét a világban, ahova tartozik.

A közhangulatot tovább hergelte, hogy Rowling szeptember 22-én egy Twitter bejegyzésében 14,3 millió követőjének ajánlotta a Wild Womyn Workshop nevű márkát, amelynek kitalálója egy ismert leszbikus, transzellenes aktivista, Angela C. Wild.

[[kod2]] 

A szeptemberi tweet után Gigi Gorgeous transznemű YouTuber, színésznő és modell elmondása szerint J. K. Rowling, halottá vált a szemében. De többek között Kim Petras transznemű énekesnő is felszólalt Rowling ellen.

De nemcsak az érintettek álltak ki a transz-közösségek mellett, hanem a Harry Potter filmek sztárjai is, köztük Emma Watson:

Érdekes ez a nagy vihar, hiszen korábban sokat méltatták Rowlingot azért, mert az írónő elárulta rajongóinak, hogy a Harry Potter könyvek egyik rendkívül fontos karaktere, Albus Dumbledore meleg volt. Mások viszont már korábban is nehezményezték, hogy se a könyvekben, se a filmekben nem volt szó konkrétan a szereplő szexuális irányultságáról, így ez csak Rowling utólagos magyarázatával vált egyértelművé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás