promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Földbe csapódott egy ősi meteorit, életet is találtak rajta – videó
Borítókép:  Yuri_B / Pixabay.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyes tudósok szerint itt a bizonyíték, hogy az élet a világűrből jött a Földre.

Costa Ricában egy csodával dúsított meteoritra akadtak, ráadásul az égből pottyant darabkák, akár az élet építőkövei is lehetnek

– írja a Livescience.

Az Aguas Zarcas névre keresztelt űrkő apró töredékének keresztmetszete igazán káprázatos képet fest, ugyanis a szívárvány színeiben pompázik. A benne lévő színes agyagok kölcsönzik neki ezt a színpompás megjelenést.

Nem csak megjelenésében magasztos a meteorit, de a tartalmában is. Joggal feltételezhető, hogy építőelemei összetett szerves vegyületeket tartalmazhatnak.  

A meteorit még 2019 áprilisában érte el a földfelszínt, Costa Ricában csapódott be, de a történet itt még nem ért véget, mivel az utólagos vizsgálatok nemrégiben kiderítették, hogy valószínűleg az élet építőelemeit is hordozta.

A meteorit szilánkjait két falu, La Palmera és Aguas Zarcas között találták meg szétszórva a helyiek.

Feltételezhető, hogy a darabjaira hulló aszteroida a korai Naprendszer puha maradványa. Ez a meglehetősen ritka meteoritfajta még a Naprendszer megjelenésének korai órájában képződhetett, és jellemzően szénnel van tele. Az összetett szénvegyületek mellett valószínűleg aminosavak is megbújnak a Földre hulló kő maradványaiban.

Mint a szakértők elmondták, az idő előrehaladtával a napfény által vezérelt kémiai reakciók révén az űrből érkező jövevény változott. Egyre összetettebb kémiai vegyületeket produkált, ez pedig nagyon ritka.

Korábban a Murchison néven ismert meteorit belsejében lehettek hasonló életre utaló építőelemek a tudósok szerint.

Ám ennek a feltételezésnek az igazolása már nem lehetséges.

A Murchison meteorit mégis beírta magát a történelembe, mivel általa született meg azaz elmélet, hogy a földi élet akár az űrből is származhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás