promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció: 264 órát töltött el egy férfi alvás nélkül, így nézett ki a kísérlet után – videó
Borítókép:  Morphe.es
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy eszement kísérlet keretei közt Randy Gardner önként elhatározta, hogy addig fog virrasztani, amíg magatehetetlenül össze nem esik.

A kísérlet a hatvanas években történt.

Egy átlagos ember egész életében körülbelül 25 évet tölt alvással. Az alvás egészségünk szempontjából alapszükséglet, nem szabadon választható elfoglaltság. 

Gondolkodtál már valaha rajta vajon meddig lehet nélkülözni?

Randy Gardner esete most pontosan erre a kérdésre ad választ.

Egy nap még nem a világ vége, de 18-19 óra elteltével a fáradtság érzete bekopogtat elménk ajtaján, valószínűleg kézen fogva egy kisebb fejfájással. 24 óra ébrenlevés után a pozitív energiáké a főszerep. Minden ok nélkül az agyat elönti a boldogság és a titkos erőtartalékok is mozgásba lendülnek. Ez a többlet a dopamin felszabadulásának köszönhető.

Csupán egy probléma van, ez az állapot bizony nem tart sokáig.

Két nap után beindul a helyzet romlása, ami leginkább a részegséghez hasonlítható érzetet váltja ki. Kerékpárra pattanni vagy autóba ülni kifejezetten veszélyes lenne, garantált balesettel járna, egyszerűen fizikálisan nem bírnánk. Aztán a kognitív és logikai képességek szépen lassan kikapcsolnak.

Szinte hihetetlen, de három nap alvás nélküli állapot elég ahhoz, hogy beinduljon a hallucinálás, illetve a furcsa hanghatások téves érzékelése. Mindennek a magyarázata, hogy ilyenkor a delikvens ébren álmodik. A valóság és az álom elegyében már nem tud eligazodni.

Négy nap és lelassul a világ, mind a beszédtempó, mind pedig a mozgás elveszti lendületét. Az idő új értelmet nyer, és egy egyszerű matematikai példa megoldása is komoly gondot okoz.

Öt nap után Randy Gardner kitartóan még mindig magánál volt, reakcióideje azonban a szőnyeg alá lett söpörve, szinte nem is létezett. Egy arconcsapás hatását például 5 másodperc fáziskéséssel érzékelte. Mindennek tetejébe az embert még a paranoia is elönti, és felerősödik a félelem érzete.

A memória hat nap után mondja fel a szolgálatot. Az agyban ilyenkor már veszélyes mennyiségben szabadul fel egy anyag, a béta-amiloid. Normális esetben ez az anyag az alvás során ürül a szervezetből.

Hét nap és a személyiség totál szertefoszlik, az egyénből csak egy magatehetetlen zombi marad. Nincsenek emlékképek, a beszédképesség is a múlttal válik egyenértékűvé, mindeközben pedig a járás is lehetetlen kihívásnak tűnik már.

Randy Gardner hivatalos rekordja 264,4 óra, azaz tizenegy nap. Randy hat nap múlva csupán csak vegetált, mint egy szellem és semmire sem volt képes önmagától. Az utolsó pillanatban szervezete egyszerűen csak fogta magát és lekapcsolt, mint egy egyszerű televízió, ha benyomjuk a piros gombot.

Kiderült, hogy ilyen módon már meghalni sem lehet, mivel a halál bekövetkezte előtt álomba szenderedünk.

Randy izgalmas kísérlete után 14 órát és 40 percet töltött alvással. A szervezete azonban gyorsan regenerálódott. Élete visszatért a normális kerékvágásba, két nap múlva már a középiskolai padjában ült, és folytatta a mindennapjait. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás