promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Top 10: fura városok Amerikában, amelyre magyarként gondolni sem mertél, hogy létezhet
Borítókép:  Flickr/nicksherman
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amerika tele van fura helyekkel, csupa olyan várossal, amelyekről legendák szólnak, ahol furcsa vagy különleges emberek élnek, és az is megesik, hogy a városban csupán egyetlen épület van, és itt lakik mindenki. Egy toplista bizarr helységekkel.

Az amerikaiak imádják a toplistákat, és különösképp szeretik különböző szempontok szerint a városaikat rangsorba állítani. Ez már szinte nemzeti hagyomány.

Még 2016-ban az egyik nagy amerikai hírportál intézett kérdést az olvasóihoz, hogy szerintük melyik a legfurcsább város az Egyesült Államokban. Akkor rengeteg aspektusból vizsgálták a településeket, többek között azt is figyelembe vették:

  • hogy hol él a legtöbb idegenajkú,
  • hol él a legtöbb házas férfi-nő,
  • például azt is megvizsgálták, hogy a lakossághoz viszonyítva százalékos arányban honnan jön a legtöbb katona.

Akkor az jött ki, hogy San José minden szempontból különös hely. Többek között itt él a legtöbb diplomás (és idegenajkú) is, és ez egyáltalán nem meglepő. Ugyanis itt található a Szilícium-völgy, ami mágnesként vonzza a szakképzett munkaerőt.

A Ranker által most közölt lista olyan városokat hoz fel, amelyek bizarr dolgaikkal tűnnek ki az amerikai települések közül.

1.  Centralia – füstbement terv

1981-ben még ezer lakosa volt a településnek, 2010-re ez a szám szinte lenullázódott. Ugyanis a szénbányában tűz ütött ki, és az egész várost elárasztották a mérgező gázok, még a városba vezető autóút is felperzselődött (nyitókép), és a mai napig ég a szén. Szakértők szerint még körülbelül 250 évig tart majd, mire a tűz kialszik. Az állam megtiltotta, hogy emberek költözzenek Centralia-ba, csak azok maradhattak, akik korábban is lakosok voltak. Az elköltözések után körülbelül 12 ember lakik a városban.

2. Monowi – csak egy marad(ha)t

Mindössze egyetlen lakossal rendelkezik a település. Őt pedig név szerint is ismerjük, Elsie Eiler-nek hívják, egy 80 éves özvegy nő.

3. Whittier sok jó ember, kis helyen is elfér

Minden lakos egyetlen hatalmas épületben lakik, a 14 emeletes Begich-toronyban. A városnak (illetve az épületnek) összesen 214 lakója van. Eredetileg amúgy egy katonai létesítmény volt, később lett csak a civileké, most minden intézmény itt található, a postától kezdve, a boltokon át egészen a rendőrségig.

Kép: Jessica Spengler/Wikimedia Commons

4. Colma a holtak városa

Colma-ban 17 temető található, közel 2 millió halottal a föld alatt, miközben a város lakossága csupán 1200 fő. A magyarázat pedig egyszerű: San Francisco-ból hozták át ide a sírokat, amikor ott megteltek a temetők.

Kép: Shannon Clark/Flickr/CC 2.0

5. Miracle Village bűnösök földje

A szexuális bűnelkövetők városa, közel 100 volt elítélt lakik itt. A települést Richard Witherow alapította, aki közel 30 évig dolgozott egy börtönben. A település azért jött létre, hogy segítsen a frissen szabadultaknak reintegrálódni a társadalomba.

6. The Villages – az idősek otthona

A városban 70 ezer ember lakik, a legtöbben már nyugdíjasok, akik aktívan szeretnék eltölteni idős éveiket, épp ezért a településen 34 golfpálya is található. Ha itt sétálsz, ne lepődj meg, ha békésen andalogó idős párokat látsz szerelemesen közlekedni. 

Kép: Ted Eytan/Flickr/CC 2.0

7. Slab City az utolsó szabad hely Amerikában

Legalábbis ezzel a marketingszöveggel van jelen a közbeszédben a város. Egy bizarr, törvények nélküli hely, ahol otthonra lelnek az államok hippijei. Az út a vadonba című film egyik legendás jelenete is itt játszódik, amikor McCandless találkozik Tracy Tatro-val. Itt állítólag nyugodtan elszívhatsz egy joint-ot bármely nyilvános téren, anélkül, hogy bárki rádszólna.

Kép: Chad Russell/Flickr

8. Gibsonton a mutatványosok városa

A város 14 ezer lakosából hatalmas százalékban dolgoznak a szórakoztatóiparban, főleg mutatványosként és cirkuszi alkalmazottként. Megesett, hogy a rendőrfőnök egy törpe volt, a tűzoltók főnöke pedig egy nyolcláb magas óriás.

9. Hildale – a többnejűek városa

A legnagyobb mormon felekezetnek, az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának központja, egy olyan felekezetté, amely még mindig támogatja a poligámiát.

10. Nameless a név nélküli város

A legendák szerint a város elnevezése felért egy postai mestertroll ténykedésével. A város lakosai postahivatalt követeltek maguknak, de állandóan üresen hagyták a helység nevét, mire az Egyesült Államok Postahivatala a kérelmeket Nameless-be, azaz Névnélkülibe küldte vissza. Bármi is igaz a sztoriból, a város neve az egyik legszokatlanabb a világon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás