promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Öt gyümölcs, ami igazi C-vitamin-bomba, és erősítheti az immunrendszerüket
Borítókép:  Pixabay.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ezekből ettél már idén?

Egészségünk megóvása lelkiismeretes feladat egész életünkben. Számos gyümölcs jó barátunk lehet ebben a kötelezettségünkben.

Ti eleget fogyasztotok belőlük vagy van még hova fejlődni? 

Az immunrendszerünk erősítése érdekében előnyös, ha a C-vitaminban gazdag gyümölcsöket előnyben részesítjük.

A vitamin többek között gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont- és a porcképzésben is. Egy felnőtt, egészséges embernek naponta 60-65 milligramra van belőle szüksége.

Most elhoztunk öt gyümölcsöt melyek a segítségünkre lehetnek a nagy feladatban. Talán mindenkinek van kedvence a listában, így nem lesz nehéz rávenni magunkat, hogy beszerezzünk belőlük.

Fontos tudnivaló, hogy a gyümölcsöket frissen érdemes fogyasztani,

ugyanis hő hatására a bennük található C-vitamin nemes egyszerűséggel lebomlik. 

Csipkebogyó

A csipkebogyó telis-tele van C-vitaminnal. Hat szem csipkebogyó körülbelül 119 milligrammnyi C-vitamin forrást jelent. Teaként fogyasztva szintén érvényesülnek jótékony hatásai. A csipkebogyót lekvárként is be tudjuk szerezni.

Eper

Lassan itt az eperszezon, és ez most remek alkalmat jelent, hogy jó sokat vegyünk magunkhoz belőle, természetesen egészségünk érdekében. Egy csésze kifacsart eperlével körülbelül 89 milligrammnyi C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe. Ha a hagyományos fogyasztásánál maradunk, és egészben tömjük magunkba a szemeket, akkor körülbelül 100 gramm szamóca tartalmaz 59 milligrammnyi C-vitamint.

Citrom

A citrusfélék népes családjában mindenki megtalálhatja a kedvencét. Igazi kis C-vitamin-bombák. Az 1700-as években a tengerészeknek citromot adtak hajóútjukra, hogy kivédjék az ádáz skorbut támadását. Ugyanis rájöttek, hogy a skorbut a tartós C-vitamin hiány következménye. Szerencsére napjainkban sikerült felszámolni ezt a roppant veszélyes kórt, hála a C-vitaminnak. A citromon túl remek választás a narancs, a mandarin vagy a grépfrút is.

Kivi

Egy közepes méretű kivi igazán impozáns mennyiségű vitamint tartalmaz, ez körülbelül 71 milligrammot jelent. A kivi további tápanyagokban is gazdag, például fellelhető benne E- és K-vitamin, rendkívül sok magnézium és foszfor is.

Licsi

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a finom húsú licsi. Ez több szempontból is hasznos. Egyrészt rendkívül ízletes csemege, másrészt elfogyasztásával szervezetünkbe csupa jó dolog jut. C-vitamin tartalmát tekintve egy darabka 7 milligrammot tartalmaz, de aki evett már licsit, az jól tudja, hogy egynél nem áll meg az evés. Továbbá ez a gyümölcs gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban is. Ezek az agy, szív és az erek karbantartásáért felelősek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás