promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az elképesztő árú éjsötét luxuscsirke, amelynek még a húsa is fekete – fotó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A baromfiudvar népes és sokszínű családjából most a csirkéket vesszük górcső alá, és közülük is elsősorban a különleges, szinte már meghökkentő fizimiskájú csirkéket. Ha hiszitek, ha nem, a természet itt is elég rugalmasan kezelte a hétköznapiság fogalmát, és inkább szabadjára engedte a fantáziáját. Lássuk azt az ötös listát!

Araucana csirke

Az araucana csirke eredetileg Chiléből származik, és az egykoron itt élt araucana indián törzs háziasított madara, a pofaszakállas mapuche tyúk az elődje. A mapuche és egy másik fajta szerelméből született. Ennek eredménye a díszes fültollazat is. A legkülönlegesebb dolog az araucana csirkével kapcsolatban, hogy színes tojásokat tojik. A legújabb genetikai vizsgálatok szerint ennek oka egy retrovírus, amit az európai hódítók, felfedezők hurcoltak be saját tyúkjaikkal.

 

 

Ayam Cemani

Az impozáns ayam cemani Indonéziából, Jáva szigetéről származik, és különös misztikum övezi a létét. Európába egy holland tenyésztő révén került be 1988-ban. Ez a fajta tetőtől talpig, kívül-belül fekete, a taréjától, a csőrétől számítva az utolsó farktolláig. A húsa és tojása is fekete. A feketeségükért egy genetikai elváltozás a felelős. Az árát tekintve is különleges, mivel 500 ezer forint körüli összeget is megér a piacon. Elsősorban hobbi- és díszállatként tartják és nem a húsáért.

 

 

Brahma

A brahma csirke a baromfiudvar tollas óriása, egy igazi monstrum. Egyes feltételezések szerint Kínából, Shanghai tartományból hozták be Amerikába. A jól megtermett, daliás kakasok a 6-7 kilogrammot is elérhetik. Hosszú combja és csüdje van, melyeket szintén tollak borítanak. Az állat úgy lépdel, mintha valami nagy mamuszt viselne, de abból is olyat, ami két számmal nagyobb rá. Rengeteg színváltozatban előfordulnak, de már csak termetük miatt is a könnyen a figyelem központjába kerülnek.

Onagadori

A meseszép onagadori Japán egyik büszkesége, hiszen nemzeti kincsként tartják számon. Meglehetősen régen, még a 16. században tenyésztették ki Shikoku szigetén. A fajta védjegye a végtelenségig növekedő farktollazat. Ezt a méltán különleges faroktollazatot 16-18 tollacska alkotja, és átlagosan másfél méter hosszúra nőnek meg. Természetesen ezt a gyönyörű csirkét kizárólagosan díszmadárként tartják.

 

Lengyel frizzle csirke

A lengyel csirke egy bohókás kinézetű madár. Pom-pom meséit juttathatja eszünkbe, hiszen speciális tollazata miatt olyan akár egy nagy pamacs. Származásuk eredete rejtélyes, így ez esetben a lengyel megnevezés megtévesztő lehet, de egy biztos, hogy Lengyelországban hihetetlen népszerűségnek örvend a fajta már évszázadok óta. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás