promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Joker, Superman, a Mikulás és a Mekis bohóc is felkerült egy szovjet emlékműre – mi történt?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bolgár fiatalok nem túlzottan szívlelik a Szófiában 1954-ben felhúzott szovjet emlékművet, 2011 óta folyamatosak a rongálások. Bár hívhatjuk ezt street art-nak is, amely újraértelmezi a történelmet.

Az alkotáson szovjet katonák éppen harcba rohannak a szovjet lobogó alatt. A bolgár fővárosban álló emlékművet pedig a rendszerváltozás után felcseperedő városi fiatalok arra használják, hogy kifejezzék:

szerintük az emlékmű semmiféle kortárs tartalommal nem bír, meg amúgy is, ez nem egy hősi szovjet bevonulás volt az országba, hanem egy megszállás, amely jó néhány évtizedig tartott.

 

Ideje tehát újraértelmezni a régi dolgokat, és kortárs megközelítéssel vérfrissítést végrehajtani a köztéri emlékművökön, ha már az orosz nyomás miatt nem lehet ezeket elbontani. 2011-ben például az amerikai popkultúra ikonikus alakjaira pingálták át a szovjet katonákat – írja a Bored Panda.

2012-ben úgy szóltak be az oroszoknak, hogy a Putyin-ellenes orosz Pussy Riot elítélésekor a zenekar szimbólumainak számító balaklavákat húztak a szobor szereplőinek fejére.

2013-ban az 1968-as Prágai Tavaszra emlékeztek a művészek.

2014-ben pedig Ukrajna színeit kapta meg a szoborcsoport. Ekkor kezdődött az ukrán-orosz viszály, amelynek folyományaként a Krím-félsziget újra Oroszország része lett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás