promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Honnan ered a babona? – Péntek 13-a története
Borítókép:  Allure
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mitől is félünk annyira ezen a napon?

Nem ülök repülőre, nem csinálok semmit a konyhában, ki sem teszem a lábam a lakásból. Van, aki csak legyint egyet péntek 13-a hallatán, de sokan vannak, akik szó szerint félnek ettől a naptól. A nyugati világban péntek 13-a egy rettegett napnak számít, de szinte senki sem tudja, hogy mitől is félünk ilyenkor. Egy kicsit utánajártam, hogy honnan ered a babona. A mondás is úgy szól, hogy ahány ház, annyi szokás. Nos, péntek 13-a háttérsztorijából is van egy pár.

A Biblia is azt mondja...

Az ominózus naptól már a sötét középkor óta rettegnek az emberek, akik úgy gondolták, hogy a szerencsétlenséget hozó péntek 13-nak bibliai alapjai vannak. Ezt ma néhány történész is alá tudja támasztani. Állítólag ez volt az a bizonyos nap, amikor Éva beleharapott a tiltott gyümölcsbe a Paradicsomban. Sőt, továbbmegyünk. Az Újszövetségben 13-an voltak jelen az utolsó vacsorán, egy nappal az előtt, hogy Jézust pénteken keresztre feszítették. Júdást tartják a 13. vendégnek, aki leült az asztalhoz – ő volt az az apostol, aki harminc ezüst pénzért elárulta Jézust. Az már csak hab a tortán, hogy az ókori Rómában minden kivégzést péntekre szerveztek.

Százak szerencsétlensége

Egy francia legenda szerint 1307. október 13-án, pénteken IV. Fülöp király több száz templomos lovagot tartóztatott le. Arra persze semmilyen történelmi bizonyíték nincsen, hogy valóban ezen a napon fogták volna el a rend tagjait, az biztos, hogy egyiküknek sem végződött jól a történet. A fogjulejtettek többsége máglyán, vagy kínzókamrában végezte.

Babonás nagyemberek

Bár Napóleon nem volt éppen egy magas személy, rangját és hatalmát tekintve igenis nagy volt. De babonás. Ugyanis sosem volt hajlandó olyan asztalhoz leülni, ahol 13-an voltak. Ugyanez volt jellemző Franklin Delano Roosevelt-re, az Egyesült Államok 32. elnökére is, aki létrehozta a tizennegyedik intézményeket.

Hiányzó 13-asok

A babona a XX. század első felében annyira elterjedt volt, hogy ha elmegyünk New York-ba, könnyen találhatunk olyan felhőkarcolót, ahol kihagyták a 13-as számot az emeletek számozásából. De gyakori jelenség, hogy egy szállodában nincsen 13-as szoba, vagy egy kórházban nincsen 13-as kórterem. Egyes épületekben senki sem lakik a tizenharmadik emeleten, de mondok néhány konkrétumot is: Londonban található az One Canada Square felhőkarcoló, aminek a 13-dik emeletén nincsen kiadó iroda. Az amerikai Islip repülőterén pedig nincsen 13-as beszállókapu.

A 13-as áldozatai

Szomorú, de történtek olyan tragédiák, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak a rettegett számhoz. 1976-ban egy New York-i férfi annyira félt az ominózus naptól, hogy úgy döntött, egész nap az ágyban marad. Sajnos azonban pont aznap beszakadt alatta a padló, amibe belehalt. Ebből is látszik, hogy már az ágyában sincs biztonságban az ember. 2010-ben pedig egy 13 éves angol fiúba péntek 13-án csapott bele a villám, 13:13-kor.

Végezetül hadd hozzak ide is egy kis filmes vonalat. 1923. július 13-án, pénteken helyezték fel a Hollywood feliratot, ami eredetileg Hollywoodland volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás