Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Katasztrófaveszély és csodás drónfotók Erdély szívéből

Katasztrófaveszély és csodás drónfotók Erdély szívéből

Színes

Katasztrófaveszély és csodás drónfotók Erdély szívéből

Színes

Promotions 09:15

Nagyjából 5 millió köbméternyi savas zagyot rejtenek a hargitafürdői zagytározó falai, melyek rettentő állapotban vannak, átszakadhatnak. A katasztrófális, de a környéket borító fehér „homok” miatt mégis egzotikus látványról Egyed Zoltán lőtt lenyűgöző drónfotókat.

A pusztító 2010-es vörösiszap-katasztrófára mindannyian élénken emlékezhetünk, tízen meghaltak, amikor a Kolontár melletti zagytározó fala átszakadt, s több hektáron, településen hömpölygött a maró iszap. Az erdélyi Hargitafürdő mellett is működik két óriási zagytározó, nagyjából 5 millió köbméternyi zagyot tárolnak itt.

A 2000-es évek elejéig a kerámiagyártáshoz használt kaolint bányásztak itt, s mellékterméket gyűjtötték a tározóba, melynek fala a sok esőzés miatt igen átnedvesedett, s komoly a csúszásveszély. Ha a fal egyszer átszakad, közeli főutakat önthet el, bejuthat patakokba, folyókba, a savas anyag megváltoztatná a környék vízeinek kémhatását, egész ökológiáját.

A tározó körül mindent a kaolingyártás során keletkezett fehér színű salakanyag borít, amit fehér homoknak is neveznek az itteniek. Egyed Zoltán az uh.ro portálra készített csodálatos drónfotókat a tározók körüli környezetről. A gyerekek imádnak itt lenni, rajzolgatni a fehér homokba, de ettől még a terület ugyanannyira katasztrófálisan veszélyes, mint egzotikus.

A volt bányához közel több kisebb tó is kialakult az idők során.

Borítókép: uh.ro/Egyed Zoltán