promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt az első állam, mely betilthatja a macskák karmának amputálását
Borítókép:  AFP/Patrick Pleul
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

New York lehet az első amerikai állam, mely törvényben tiltja meg a macskák karmának levágását. Az ideg és ízület eltávolításával járó brutális műtét eltörlése mellett szavazott az alsó és felsőház is, a kormányzó kezében a döntés. Az állatorvosok megosztottak a kérdésben.

Európa nagy részében jelenleg is tiltott a macskák karmának eltávolítása, ahogy a tengerentúlon több amerikai nagyvárosban is. Államok szintjén azonban az Egyesült Államokban még nem akadályozták a sokak szerint barbár műtétet. Linda Rosenthal manhattani képviselő most azonban újra beterjesztette a karomtalanítást megtiltó törvényjavaslatot, áll az AP hírügynökség oldalán.

Az embertől eltérően a macskák körme egybe van épülve a lábujjcsontjukkal. Ha tehát valaki le akarja szedetni a cicája karmait, mert az veszélyes az emberekre, vagy a lakás bútoraira, akkor súlyos csonkítást kell elszenvednie az állatoknak. Az állatorvosoknak ideget, ízületet is ki kell operálnia a „sikeres” beavatkozáshoz.

A tervezet 1000 dolláros büntetést róna ki azokra az orvosokra, akik a szabály életbe lépése esetén is végeznének karomeltávolító műtétet. A beadványt az állam demokrata többéségű szenátusa (50-12) és nemzetgyűlése (92-27) is nagy többséggel elfogadta, a dokumentum most Andrew Cuomo, New York állam kormányzójának asztalán van. Ha aláírja, azzal szentesíti a törvényt.

A New York állambeli állatorvosi társaság úgy véli, egy utolsó kaput nyitva kellene hagynia a törvénynek arra az esetre, ha az állat veszélyt jelent az emberekre vagy épp saját gazdája allergiás a karmolásra. Más állatorvosok, például Michelle Brownstein, úgy vélik, hogy az amputált karmú macskáknak megváltozik a viselkedése, sőt élethosszig tartó fájdalmat okoz nekik a karmok eltávolítása. Brownstein emiatt már 15 éve nem hajlandó ilyen műtétet elvégezni, sőt úgy véli:

ha valaki aggódik a bútorai épsége miatt, akkor inkább ne vegyen macskát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás