promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tíznél tart a halálos balesetek száma az Everesten
Borítókép:  AFP/Nirmal Purja
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évente átlagosan hatan vesztik életüket halálos balesetben a Mount Everesten. Idén ez a szám már tíznél tart, s még nincs vége a szezonnak.

Már tízen életüket veszítették a Mount Everesten a tavaszi mászószezonban. A 10. elhunyt mászó az angol Robin Haynes Fisher. Ez jóval több, mint az éves baleseti átlag, ami hat fő volt eddig.

A tragédiák sűrűsödének több oka van. Egyrészt a hét elejéig mindössze 5-6 olyan nap volt a szezonban, amikor csúcstámadást indíthattak az expedíciók, ez a szokásosnál kevesebb nap. Másfelől órási tömeg indult útnak a tibeti és nepáli alaptáborokból, a serpákkal együtt több mint 800 fő. Emellett Kína a hírek szerint kevesebb mászóengedélyt adott ki idén, így a déli alaptáborba (a kínai oldalon van az északi alaptábor) a szokásosnál is többen kényszerültek.

A csúcs közelében tapasztalt tömegjelenet, melyről Nirmal Purja nemrégiben világhírűvé vált fotót posztolt, nem újdonság. Volt olyan nap a héten, amikor közel háromszázan próbálkoztak felkapaszkodni a csúcsra. Az viszont probléma, hogy a plusz oxigénnel mászó alpinisták nem gondoskodnak a megszokottnál több oxigénpalackról. A csúcs előtti várakozás miatt erre nagy szükség lenne.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás