promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Guinness-rekordott döntött egy serpa az Everesten
Borítókép:  alainarnette.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kami Rita Sherpának hívják a férfit, aki kedden huszonharmadszor is felment a Mount Everest csúcsára, mely új Guinness-rekord. A serpa népcsoporthoz tartozó férfi a himalájai hegyeken dolgozik, most is a többi alpinistának feszítette ki a kötélzetet.

Saját rekordjait döntögeti évről évre az a serpa, aki a Guinness-csúcsot megdöntve most kapaszkodott fel huszonharmadik alkalommal a Mount Everestre. Kami Rita Sherpa még kedden ért fel, a déli irányból, vagyis Nepál felől hét társával. Ezúttal is használt pótlólagos oxigén, ahogy eddig mindig. A serpák a csomaghordás mellett a fix kötelezést végzik a hegyen, Kami Ritáék is ezt csinálták, hogy utat nyissanak a mászószezon legsűrűbb időszakában a sok száz alpinistának a csúcstámadáshoz.

A 49 éves férfi egyetlen egyszer indított csúcstámadást a nehezebb, északi oldalról, még 2016-ban. Neszmélyi Emil, az első magyar, aki észak felől felért, ugyanaznap állt fenn a csúcson, erről most meg is emlékezett posztjában.

Kami Rita az Everest mellett a Cso-Ojun nyolcszor, a K2-n, a Lhocén és a Manaszlun egyszer-egyszer járt. Az Everest-mászás rekordját akkor döntötte meg, amikor tavaly 22. ízben is felért. Ekkor hagyta le a 21 mászással bíró Apa Sherpát and Phurba Tashi Sherpát.

Kami Rita kitüntetése a 9. Everest-mászást követően (AFP/Prakash Mathema)


Az Everesten tavaly rekord mennyiségű mászó ért fel, 807 ember jutott fel a csúcsra, nagyjából a kétharmaduk dél felől. A kiadott mászóengedélyek száma idén nagyjából 800-900 között mozog.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás