promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Választanád hobbinak a koporsófestést? Van, ahol divatként hódít
Borítókép:  Washington Post
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gombamód szaporodnak az elmúlt években a koporsófestő klubok Új-Zélandon. Más országokat is meghódított már a bizar szabadidős elfoglaltság, a rajzok Ausztráliában és az USA-ban is készülnek a házi szalonokban. Spórolás vagy a halál elfogadása a fő motiváció?

A világ legfurcsább szabadidős tevényekségeinek dobogósai közé simán odaférne a házi koporsófestés. A Washington Post közölt riportot az új-zélandi „extrém” festőkről, akik klubokat hoznak létre, melyekben összejönnek, és nagy kvaterkázás közepette megfestik saját maguk, feleségük, férjük leendő végső fekhelyét.

Egyikük, Aithen, a hastingsi klub tagja, a Heart of Midlothian skót focicsapat jelképét pingálta rá férje koporsójára, kedvese ugyanis skót származású, és imádja a focit. Ahogy a repülőket is, ezért második világháborús Spitfire is rákerült díszítő elemként.

„Minek költsek ötezer dollárt egy koporsóra, és költsek átlagos pénzt szórakozásra, ha 500 dollárból is megvan, és a maradékot meg elszórakozhatom?”

– teszi fel a kérdést a Aithen.

Mellette Andre Tipi-Rangi William Waikato-Skudder dolgozik az ecsettel, madártollakkal és új-zélandi hegyekkel árasztja el valakinek a leendő koporsóját. A férfi bandatag volt, tetőtől talpig tetoválás borítja a testét. Csoportos nemi erőszak vádjával őt is elítélték, közel húsz évet ült börtönben.

„Azt hiszem, életem végéig ezt szeretném most már csinálni. Nagyon szeretem.”

– mondja a férfi. 

Új-Zélandon öt nagyobb koporsófestő klub volt kezdetben, de a tagok száma folyamatosan emelkedik, több ezren festenek, egyre népszerűbb időtöltésnek számít a pingálás. Az első társaságot még 2010-ben alapította egy volt nővér Rotoruában.

A koporsófestés az országban nem csak a spórolásról szól. Ahogy az európai, az új-zélandi társadalom is rohamosan elöregszik, sokan egyedül maradnak életük vége felé, és társaságra vágynak. Másfelől az elmúlt évek tapasztalata szerint a klubokban a festés közben az emberek beszélgetnek a halálról, és lélekben sokkal jobban felkészülnek rá, így nem félnek tőle.

A magyar szemmel nézve teljesen furcsa elfoglaltság egyébként kitört az országból és Ausztráliában, illetve az Egyesült Államokban is elkezdett terjedni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás