promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Harcolhatunk ellene, de hamarosan megindul az ürüléklavina
Borítókép:  AFP/Joshua Stevens
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Mount Denalit, Észak-Amerika legmagasabb pontját évente több mint ezren próbálják megmászni. Az emberi behatás következtében mintegy 66 tonnányi széklet halmozódott fel a hegyen, s a helyi nemzeti park dolgozói attól tartanak, a klímaváltozás nyomán nemsokára elindul lefelé a havas-jeges ürüléklavina.

Az alaszkai Mount Denali az extrém sportolók kedvelt találkozóhelye. Észak-Amerika legmagasabb pontja, 6190 méter magas, és – többek között a csontig hatoló hideg miatt – iszonyatosan nehéz megmászni. Erről Neszmélyi Emil tudna hosszabban mesélni, aki tavaly járt ott a Seven Summits keretében (ez a hét kontinens legmagasabb pontjainak megmászása). Évente azért olyan 1200 ember megpróbálkozik a csúcsmászással.

Az amerikai nemzeti parkok gondozásáért felelős központ közölte, hogy a klímaváltozás nyomán bekövetkező felmelegedés miatt hamarosan bűzös problémák fognak előállni a hegyen. A hegymászóknak ugyanis odafent is muszáj könnyíteniük magukon, s mivel a sarkvidéki hidegben az ürülék nem tud lebomlani, konzerválódik. A Denali a számítások szerint nagyjából 66 tonnányi emberi ürüléket rejt, s van rá esély, hogy az egyre melegebb időjárás miatt ez a mennyiség lavina formájában még a nyáron megindul a hegy lába felé. Ez súlyos egészségügyi következményekkel járhat, ugyanis a hidegben a baktériumok is tovább élnek, és megfelelő környezetbe kerülve fertőznek.

Bár a park kezelője tavaly óta kötelezte a mászókat, hogy 4300 méter alatt nem hagyhatnak maguk után biológiai lábnyomot, vagyis műanyag zacskóban, flakonokban még az ürüléküket is le kell hozniuk, ezt nem biztos, hogy mindenki betartja. Másfelől az új szabály nem változtat az elmúlt harminc évben felhalmozódott székletmennyiség helyzetén.

A Denalin az elmúlt 50 évben a gleccserek 8 százaléka olvadt el, s egy tavalyi felmérés szerint a hegyen 400 éve nem emelkedett olyan mértékben a hőmérséklet, mint az utóbbi időben. Vagyis a bűzlavinára mindenképp készülni kell valahogy.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás