promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiállta a próbát Székelyföld egyetlen lavinamentő kutyája
Borítókép:  Maros megyei hegyimentő-szolgálat/Facebook
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesebb mint tíz perc alatt találta meg és ásta ki a hó alá betemetett embereket Tas, Székelyföld egyetlen lavinamentő kutyája, akinek a Fogarasi-havasokban kellett újra bizonyítani a gazdájával együtt a lavinamentő címéért.

A rendkívüli képességű holland juhászkutyáról három éve jelentek meg Erdélyben az első hírek. Még kölyökkorában vásárolták, majd kiképezték. Mindjárt részt is vett egy próbamentésen a Fogarasi-havasokban, ahol

Franciaországból érkezett szakemberek tesztelték tudását. 

A Székelyhon friss cikke szerint a Maros megyei hegyimentők vezetője, Kovács Róbert és a Tas von Gróf Box nevű holland juhászkutya minden évben újra vizsgázik. Idén is a Fogarasi-havasokban tették próbára, hét másik kutya társaságában.

„A vizsga abból áll, hogy egy teljesen ismeretlen terepre kimész a kutyával, a terep elő van készítve, mintha lavina történt volna, s el is van ásva a hó alá két élő ember speciális technikával, úgyhogy órákat tudnának ott ülni. Tas viszont kevesebb mint tíz perc alatt megtalálta, és ki is ásta a hó alá temetett személyeket”

– mondta a portálnak a gazda, az Országos Hegyimentők alelnöke.

Maros, Hargita és Kovászna megye területén Tas az egyetlen képesített lavinamentő kutya. A nyolc kutya országos szinten a hegyimentő gazdája szerint nagyon kevés, azt szeretnék elérni, hogy néhány éven belül több tucat képesített társa legyen, hogy

minden veszélyes terület közelében legyen egy, amelyikkel gyorsan a lavina helyére lehet érni.

Lavina esetén egy 100x50 méteres területet hat gyakorlott hegyimentő több órán keresztül tud átvizsgálni, de egy kutya tíz perc alatt megoldja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás