promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Klepetan évente 13 ezer kilométert repül Malenához
Borítókép:  Croatia Week
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyik huszonöt éve nem tud repülni, de a másik szárnyakat ad neki, ennek pedig utódok sokasága köszönheti az életét. Klepetan és Malena története emberi, már csak azért is, mert fontos szereplője egy horvát férfi. Ő mentette meg Malenát, a nőstény gólyát, és segít a fiókák etetésében. Klepetan közben 13 ezer kilométeket repülget ide-oda – 17. éve.  

Klepetan és Malena 2002-ben ismerték meg egymást, így már a tizenhetedik évet írjuk, amikor Klepetan ismét átrepüli a fél világot a társáért. Rendre március 24. és 28. között szokott visszatérni, de

ezúttal már március 18-án megjött. 

A horvát sajtó beszámolói alapján erről a Sokszínű Vidék közölt valóban színes és felemelő cikket. Eszerint Klepetan minden évben 13 ezer kilométert repül Dél-Afrikából Horvátországba, hogy viszontláthassa Malenát. Stjepan Vokic, a gólyapár gondozójának elmondása alapján Klepetan először most húst kapott,

majd elfoglalta pozícióját a háztetőn lévő fészken és megcsókolta Malenát.

Stjepan Vokic 25 évvel ezelőtt talált rá a sérült nőstényre. 1993-ban a madarat vadászok sebesítették meg Brodski város környékén, Afrikába indulása előtt. A gondos ápolás ellenére sem tudott újra repülni, az iskolai gondnokként dolgozó férfi viszont biztonságos fészket épített neki a háza kéményén és Malenának nevezte el.

Vigyáz rá, ínyenc falatokkal eteti azóta is.

2002 tavaszán megjelent az életükben egy hím, akit Klepetannak nevezett el Stepjan Vokic, és akivel Malena azóta is egy párt alkot. Klepetan minden ősszel elindul Afrikába, de minden márciusban visszatér a párjához. Malena viszont a teleket a férfi házában tölti, aki barátságos otthont rendezett be neki.

A gólyapár az elmúlt tizenhat évben több, mint 50 fiókát nevelt fel 

Stjepan segítségével, aki segít az etetésükben is. Klepetan pedig repülni tanítja őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás