promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Serpák ilyet még nem láttak: egy kutya felért egy himalájai csúcsra
Borítókép:  medium.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokat tudunk a kutyákról, de nem eleget. Eddig például senki sem gondolta, hogy lesz olyan kitartó négylábú, aki hajlandó felkapaszkodni egy nepáli magashegy tetejére. Mera kutya megtette. A mászócsapatot kísérő serpák először azt hitték, viccel. Aztán kiderült, hogy nem.

Ha egy nepáli serpa egy hegymászó teljesítmény kapcsán azt mondja, ilyet ő még nem látott, higgyünk neki.

Egy serpáktól kísért hegymászó csapat még novemberben kísérelt meg feljutni a 7128 méter magas Baruntse csúcsára a Himalája nepáli részén. Nagyjából 5200 méteren egy jókedvű kutya csatlakozott hozzájuk, akinek láthatóan kedve szottyant hegyet mászni. A csapat úgy gondolta, hadd tartson velük, ahogy magasabbra érnek, úgyis visszafordul majd. Hát, nem fordult.

A Mera névre hallgató állat, mely a szemtanúk szerint leginkább egy tibeti masztiff és egy himalájai juhászkutya keverékének tűnt, kitartóan követte az alpinistákat, a serpáknak pedig megtetszett a teljesítménye, melyhez foghatót még nem tapasztaltak. Az Everest 5300 méter magasan lévő alaptáborába simán felmennek kutyák, sőt a kettes táborig, nagyjából 6500 méterig olykor követik is a mászókat, de ennél magasabbra nem szoktak merészkedni. Ilyen magasságban már nagyon kevés az oxigén, a mászók jelentős része oxigénpalackot használva jut fel a csúcsra.

A seattle-e Don Wargowsky az Outside szabadidős magazinnak arról mesélt, hogy a kutya a pihenők alkalmával kifeküdt a hóba. A csapattagok azt hitték, meg fog fagyni, de nem ez történt, vígan ébredt. Máskor meg fogta magát, s bekérdezkedett valakinek a sátrába. Természetesen ételt is adtak neki a hegymászók.

A serpák soha nem láttak még ilyet. Azt mondták, ez nem egy hétköznapi kutya, szerencsét, sőt áldást jelent a csapatnak

- mondta Wargowsky.

A meredekebb szakaszokon őt is felcsatolták a biztosító kötélzetre, nehogy kicsússzon.

(Fotó: medium.com)


Végül nagyobb megerőltetés nélkül kapaszkodott fel újdonsült társaival a Baruntse csúcsára. Wargowsky úgy emlékszik vissza, hogy Mera a csúcson is magabiztosan mozgott, majd hozzá dörgölőzött, és kért egy kis élelmet.

(Fotó: thetimes.co.uk)


Enyhén szólva szürreális élmény volt.

Nem tudok róla, hogy egy kutya valaha is megmászta volna valamelyik himalájai csúcsot. Remélem nem kerül bajba amiatt, hogy engedély nélkül ment fel

- poénkodott a Himalayan Database nevű adatrögzítő oldal egyik munkatársa, Billi Bierling.

Merára ma a Baruntse alaptáborának vezető serpája, Kaji Sherpa vigyáz. Gratulálunk a sikeres csúcstámadásához!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás