promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rákaptak a vaddisznók a balatoni telkekre
Borítókép:  sonline.hu
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Régebben a szarvasok csak beugrottak, de most a disznók teljesen feltúrják a kertet, a komposztot szétborítják. Vannak, akik etetik őket. Az egyik szakember szerint a kerttulajdonosok egy része felelőtlen. 

A nyaralók környékén lakmározó vadak gondot okoznak a Balatonnál, ez már régóta probléma. A helyzet máig nem javult, sőt, amióta kevés ember jár az üdülőtelepeken még nyugodtabb a portya – minderről a sonline.hu közölt nagyobb összeállítást. 

„Ősszel az érő gyümölcsök miatt járnak be a vaddisznók a nyaralókhoz. Ilyenkor télen pedig élelmet keresnek. Szarvasokat is lehet látni, a róka pedig már lassan úgy él a lakott területen, mint a kutya” – mondta a honlapnak Hidvégi József, Fonyód polgármestere.

Hasonló a helyzet a szomszéd településen Balatonfenyvesen is.

„Amióta itt nyaralok, azaz a hetvenes évek óta rendszeresen vannak vaddisznók. De olyan sok vaddisznó, mint az elmúlt években, még sosem volt” – mondta Farkas Éva, ingatlantulajdonos.

A helyiek próbálják óvni értékeiket és ingatlanjukat, de hasztalan minden próbálkozás. Régebben a szarvasok csak beugrottak, de most a disznók teljesen feltúrják a kertet, keresik az eleséget, a komposztot szétborítják. Persze vannak, akik etetik is őket, mert sajnálják a télen éhező állatokat. De ez nem sokat tesz hozzá a lakott területre bejáró vaddisznók megfékezéséhez.

„Vaddisznókat már én is többször láttam. Legutóbb karácsony előtt fotóztam egyet, körülbelül négy méterre állt tőlem. Még volt időm beszaladni a kamerámért is, csak akkor menekült el, amikor elkezdtem beszélni hozzá” – mondta Wayne Brett, aki állandó lakos Balatonfenyvesen. Egyszer hazafelé tartott, amikor egy kocát figyelt meg malacokkal. Nem ijedt meg, de igyekezett óvatosan közlekedni az állatok közelében.

A fonyódi térségben vadászati tevékenységet folytató Csehi-Imrédi Vadásztársaság elnöke, Tavaszi József szerint a helyzet nem annyira drámai: „Az emberek egy része felelőtlen. Megcsinálják a kerteket, oda ültetnek, de nem kerítik körbe rendesen. A vad megtalálja a helyet és bemegy. Ezért lehet kérni a vadásztársaságtól úgynevezett vadócot, amely egy zsák és az erdei állatok számára riasztó szagot áraszt.”

A lakók felvetésére, hogy a hangriasztást kellene kipróbálni Tavaszi Józsefnek az a válasza, hogy nem szolgálná mindenki nyugalmát, de az fontos, hogy ne etessék a vadakat. És a szemét tudatos kihelyezésével, többszöri elszállításával is javítható lenne a helyzet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás