Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Középiskolások találtak rá két és fél tonna golflabdára

Középiskolások találtak rá két és fél tonna golflabdára

Színes

Középiskolások találtak rá két és fél tonna golflabdára

Színes

Promotions 19:16

Két év alatt körülbelül két és fél tonna golflabdát távolítottak el a kaliforniai Monterey-öböl vizéből. Kaliforniai középiskolások merültek le az öbölben és találtak rá a hatalmas mennyiségű golflabdára. Szép lassan elkezdték a felszínre hozni a labdákat, melyek a három part menti golfpálya közelében potyogtak a vízbe.

A tudósok a Pebble Beach-i golfpályán játék közben elveszített labdák számából kiszámolták, hogy csak ebben a térségben évente mintegy százezer elveszett golflabda szennyezi a környező tengeri és szárazföldi térséget.

Megvizsgálták az összegyűjtött golflabdák állapotát is. A modern golflabdák burka önthető poliuretán elasztomerből készül, belsejében szintetikus gumi van. A gyártók cink-oxidot, zink-akirlátot és benzol-peroxidot is hozzáadnak, hogy növeljék rugalmasságát és tartósságát. Ezek az anyagok mérgezők a tengeri élővilágra.

A kihalászott golflabdák többsége alig használt volt. Találtak azonban közöttük erősen mállottakat, széttöredezetteket.

A tudósok kiszámították, hogy belőlük mintegy 28 kilogrammnyi mikroműanyag erodálódott, szennyezte a környezetet. A szakemberek most önkéntes középiskolások segítségével egy olyan rendszeren dolgoznak, amellyel megelőznék a tengervizek golflabda szennyezését.

(Promotions via MTI)