Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Videó tanúskodik a nyuszik ellen: megeszik elhullott társaikat

Videó tanúskodik a nyuszik ellen: megeszik elhullott társaikat

Színes

Videó tanúskodik a nyuszik ellen: megeszik elhullott társaikat

Színes

Promotions 19:25
A Kanadában élő bolyhos kis nyuszimuszi a hosszú, kemény teleken bizony kíméletlen húsevővé válik, akár saját fajtájának elhullott példányaiból vagy éppen természetes ellenségének, a hiúznak a teteméből is csipeget.

Bár mendemondák már korábban is keringtek a hócipős nyulak húsevési szokásairól, most először sikerült ezt videóra venni, amit a National Geographic közöl. Nyáron persze ez a nyúl is növényeket eszik, viszont amikor beköszönt a tél, és -30 fok lesz, szüksége van plusz proteinbevitelre, ezért elhullott társaiból, kanadai hiúz teteméből vagy éppen halott madarakból is táplálkozik.
Ez utóbbi a legérdekesebb, ugyanis a nyulak a lucfajdnak nemcsak a húsát, de a tollát is elfogyasztják. Egyelőre a kutatók értetlenül állnak a jelenség előtt: nem világos, hogy a nyulak hogyan képesek megemészteni a főként keratinból álló tollat, ami proteinforrásként sem túl jelentős; talán inkább a rostok miatt eszik.
Michael Peers, az Albertai Egyetem etológusa nem éppen nyulakra számított, amikor az alaszkai határ mellett kihelyezte a kameracsapdákat az állattetemek mellé. A felvételek tanúsága szerint két és fél év alatt húsz dögből falatoztak a nyuszik.

Ebből is látszik, hogy nem olyan egyszerű az állatokat bekategorizálni az étrendjük alapján, elmosódhatnak a határok a hús- és a növényevők között. Ezt egyébként más megfigyelések is igazolják.
Az Appalache-hegységben élő gyapotfarkú nyúl például nyírfajdot is eszik, a wisconsini tehenek rákaptak a csirkékre és a tojásokra, Alaszkában a hódok időnként döglött lazacokat fogyasztanak, az Észak- és Dél-Dakotában honos fehérfarkú szarvasok talajon fészkelő madarakra csapnak le, a sarki ürge pedig lemmingekre vadászik.
(Promotions via Turista Magazin)