Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Áramütésből épült fel egy öreg sas, előtte az élet, újra párba állhat

Áramütésből épült fel egy öreg sas, előtte az élet, újra párba állhat

Színes

Áramütésből épült fel egy öreg sas, előtte az élet, újra párba állhat

Színes

Promotions 19:02
November végén egy vadász értesítette a Természetvédelmi Őrszolgálatot, hogy röpképtelen rétisast talált Vaskút külterületén – írja a Kiskunsági Nemzeti Park honlapja. A helyi természetvédelmi őr azonnal a helyszínre sietett. A madár igyekezett elmenekülni, odébb ugrálni, fel-fel repült, de tartós repülésre valóban nem volt képes, ezért szükséges volt a befogása. Külsérelmi nyom vagy törés látszólag nem volt az öreg, gyűrűtlen példányon. A természetvédelmi őr értesítette a Szegedi Vadasparkot és a legyengült rétisast odaszállította további kezelés céljából.

Az alaposabb vizsgálatnál kiderült, hogy egyértelműen áramütés okozta sérülése volt, a mérgezést ki lehetett zárni. A madár megtalálási helyétől alig 600 méterre található egy szigeteletlen középfeszültségű elektromos hálózat, ami alatt korábban már találtak egy áramütött, elpusztult fehér gólyát. 
A gondos ápolásnak köszönhetően a rétisas felépült és január 9-én szabadon engedték. Elengedése után felszállt egy fára és rendezgetni kezdte tollazatát. Mivel egy öreg, ivarérett példányról van szó, a nemzeti park honlapja szerint jó eséllyel újra párba áll és még idén költésbe kezdhet.
A rétisas fokozottan védett faj. Hazai fészkelő állománya az 1970-es évek végére mintegy 10 párra csökkent. Az állomány később gyarapodni kezdett, jelenleg mintegy 300 párra becsülhető. Télen északról is érkeznek hozzánk telelő példányok, ilyenkor jóval több rétisas figyelhető meg az országban. Egy éve a sasszámláláson 753-766 példányt rögzítettek.

A fajt leginkább érintő veszélyeztető tényezők: fészkelési időszakban történő zavarás, szándékos és nem szándékos mérgezés, fészkelésre alkalmas helyek eltűnése, áramütés középfeszültségű vezetékek oszlopain.

(Promotions)