promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Okos egyenruhákkal követhetik nyomon a diákokat Kínában
Borítókép:  - - The Verge
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mint az köztudott: a kínai állam egyre több olyan intézkedést vezet be, amely azt a célt szolgálja, hogy megfigyelje és pozitív vagy negatív irányban pontozza állampolgárait viselkedésük, kedélyállapotuk, valamint mindennapos életük alapján. Ezáltal az emberek rendszerbarát megítélés alá kerülhetnek, ami számos kedvezménnyel, előjoggal jár az illető számára, illetve lehet úgymond kegyvesztett valaki, ha túlzottan alacsony megítélési rátába kerül, és ebben az esetben a rendszer minden téren megnehezíti az illető számára az életben való boldogulást (magasabb közüzemi díjak, utazás és jogosítvány megvonás, alapvető társadalmi jogokban való korlátozás és még sorolhatnánk).

Ez az intézkedés ugyanolyan nyugtalanító, és nem szolgál egyéb célt, minthogy már diákkorban elkezdjék az emberek alapos megfigyelését, valamint kategorizálását.

Az egyenruhában két kis chip van elhelyezve a vállrésznél, amely pontos helyrajzi koordinátákkal szolgál az iskola számára, hogy éppen mikor és hol tartózkodik a tanuló az iskola területén, illetve hogy iskolába – és hazamenet milyen útvonalon közlekedik a diák, így az esetleges kitérőket is számon tarthatják, és figyelembe vehetik.

És bár Lin Zongwu, a 11. számú renhuai iskola igazgatójának elmondása szerint a tantestület úgy döntött, hogy nem ellenőrzik az iskola után a diákok pontos helyét, a lehetősége bármikor meglesz erre az iskoláknak, ha úgy kívánják.

Minden egyes egyenruha hozzá van rendelve a kamerahálózat arcfelismerő szoftveréhez, így megbizonyosodhatnak arról, hogy a diákok a saját uniformisukat viselik, kizárva annak lehetőségét, hogy a gyerekek esetlegesen kicseréljék azokat egymás közt. A rendszer pedig jelzi, ha netán a diák idő előtt elhagyná az iskolát.

A The Epoch Times jelentése szerint a beszerelt lapka arra is alkalmas, hogy észlelje és jelezze, ha a diák elaludt a tanítás ideje alatt, továbbá lehetővé teszi a diákok számára, hogy rajta keresztül, az arc- vagy ujjlenyomat-felismerés alkalmazásával vásárlásokat bonyolítanak le.

Az uniformisok ugyanúgy moshatóak, mint bármelyik másik ruha. A fejlesztő vállalat, a Guizhou Guanyu Technology Company tájékoztatása szerint a ruhák 150 Celsius fokig ellenállóak és nagyjából 500 mosást bírnak ki.

Az egyenruhákat a kínai Guizhou tartomány 10 iskolájában használják egyelőre, de figyelembe véve a kínai állam szociálpolitikai intézkedésit, idővel egyre több iskolában is bevezetésre kerülhet országszerte.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás