Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Óriási tiltakozáshullámot váltott ki a medvebetelepítés

Óriási tiltakozáshullámot váltott ki a medvebetelepítés

Színes

Óriási tiltakozáshullámot váltott ki a medvebetelepítés

Színes

Promotions 15:06
Újabb barna medvéket kell betelepíteni a Franciaország és Spanyolország között húzódó Pireneusokba a populáció megerősítésére – közölte a barna medvék védelmével megbízott Ferus egyesület.
A jó hír az, hogy 2018-ban újabb két barna medve érkezett októberben Béarn térségbe. De még hosszú út áll előttünk
– hangoztatták a szervezet illetékesei. A térség biodiverzitásának növelésére telepítették vissza a barna medvéket a határ menti hegyvidékre a nyájaikat féltő állattenyésztők heves tiltakozása ellenére.
A Pireneusok keleti és középső részén, a hegység francia oldalán több mint 40 barnamedve él, a nyugati részen azonban egy vadász 2004-ben kilőtte az ott élő utolsó medvét, Cannelle-t. Két hím barna medvét már korábban betelepítettek a térségbe, Béarn vidékére, ezekhez hoztak októberben nőstényeket Szlovéniából.
A Ferus szakemberei azt remélik, hogy a két nősténynek, Claverinának és Soritának már jövőre bocsaik lesznek. A környezetvédők szerint létfontosságú a térség törékeny ökoszisztémájának fenntartása, amelyet az emberi tevékenység és a klímaváltozás veszélyeztet. Szakértők szerint a Pireneusok keleti és középső részén élő, két ütemben, 1996-ban és 2006-ban megalapozott medvepopuláció még nem eléggé életképes, szükség van a mennyiségi, de még inkább a minőségi (genetikai) megerősítésükre.

A Pireneusokban ma élő összes medve Szlovéniából származik, vagy onnét betelepített állat leszármazottja. A medvék betelepítése nyomán idén 70 százalékkal, 448-ra nőtt a juhtenyésztők által a francia kormányhoz benyújtott kártérítési kérések száma csak Ariège megyében, ahol a leghevesebb az állattenyésztők ellenállása a környezetvédők tervei ellen.
A Ferus közölte azt is, hogy a franciaországi farkaspopuláció is veszélyben van, idén 45 állatot lőttek le a kormány által engedélyezett programban, amely lehetővé teszi az állattenyésztőknek a vadállat kilövését, ha az veszélyezteti a nyájat.
A csoport közölte, hogy decemberben panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a francia állam ellen, mondván az nem képes biztosítani a farkasok védelmét. Franciaországban mintegy 500 farkas él azóta, hogy az 1990-es években elkezdtek visszatérni az Alpokba Olaszország felől, és már máshol is, köztük a Pireneusokban és az északkeleti, Németországgal határos térségekben is előfordul a vadállat.

(Promotions via MTI)

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria