promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy jéggel teli hatalmas krátert kaptak lencsevégre a Marson
Borítókép:  - - Wikipedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az már bebizonyosodott, hogy bőven van jég a Mars területén, főként a pólusok környékén, és a mélyebb kráterekben, illetve a Mars felszíne alatt, ahol akár közel 100 méter vastag is lehet a jégtakaró.

Most az Európai Űrügynökség (ESA)osztott meg egy, a Mars Express űrszonda által készített képet a csodálatos, jéggel borított Korelov kráterről.

Első ránézésre úgy tűnik, mintha egy hatalmas hóval teli képződmény lenne, ami minden síparadicsom kedvelő álmában szerepel.
Egy jéggel teli krátert kaptak lencsevégre a Marson 2

Azonban az nem hó, hanem egy masszív jégtömb a kráter belsejében. A kráter az északi sarki sapka közelében helyezkedik el, és jéggel telítődött, ami az 1,8 kilométer vastagságot is elérheti a kráter középpontjánál.
A jégréteg fölé mozgó levegő lehűl, majd leereszkedik és egy hideg levegőréteget hoz létre közvetlenül a jég felszíne felett. Ez a fagyos levegőréteg stabilizálja a jeget, és megakadályozza, hogy felmelegedjen és eltűnjön
– magyarázta az ESA kutatója.

A kráter közel 82 kilométer átmérőjű, ami hogyha síelésre nem is megfelelő, de egy kiadós korcsolyázásra bármikor alkalmas lenne. Most már csak el kellene jutnunk hozzá a Marsra.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás