Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Egy jéggel teli hatalmas krátert kaptak lencsevégre a Marson

Egy jéggel teli hatalmas krátert kaptak lencsevégre a Marson

Színes

Egy jéggel teli hatalmas krátert kaptak lencsevégre a Marson

Színes

Promotions 12:08
Az már bebizonyosodott, hogy bőven van jég a Mars területén, főként a pólusok környékén, és a mélyebb kráterekben, illetve a Mars felszíne alatt, ahol akár közel 100 méter vastag is lehet a jégtakaró.

Most az Európai Űrügynökség (ESA) osztott meg egy, a Mars Express űrszonda által készített képet a csodálatos, jéggel borított Korelov kráterről.

Első ránézésre úgy tűnik, mintha egy hatalmas hóval teli képződmény lenne, ami minden síparadicsom kedvelő álmában szerepel.
Egy jéggel teli krátert kaptak lencsevégre a Marson 2

Azonban az nem hó, hanem egy masszív jégtömb a kráter belsejében. A kráter az északi sarki sapka közelében helyezkedik el, és jéggel telítődött, ami az 1,8 kilométer vastagságot is elérheti a kráter középpontjánál.
A jégréteg fölé mozgó levegő lehűl, majd leereszkedik és egy hideg levegőréteget hoz létre közvetlenül a jég felszíne felett. Ez a fagyos levegőréteg stabilizálja a jeget, és megakadályozza, hogy felmelegedjen és eltűnjön
– magyarázta az ESA kutatója.

A kráter közel 82 kilométer átmérőjű, ami hogyha síelésre nem is megfelelő, de egy kiadós korcsolyázásra bármikor alkalmas lenne. Most már csak el kellene jutnunk hozzá a Marsra.

Borítókép: - - Wikipedia