promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Összegyűlt a sok csirkenyak a kocsmába járó ásotthalomi gólyának
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Matyiról, a gólyáról 2011-ben készült az első igazán ismert, azóta is a legnépszerűbb felvétel, amelyen kerülgeti a Gátsori kocsmát. A Kiskunsági Nemzeti Park Facebook-oldala két évvel később így számolt be róla:
Ásotthalmon a Gátsori kocsma környékén egy fehér gólya látható, még most, december környékén is. Az illetékes természetvédelmi őr kollegától kapott információ szerint ez a madár most tölti a harmadik telet ott. Úgy látszik neki már ez a természetes. A helybéliek vigyáznak rá, etetik, tudják, hogy mit kell neki adni, és a gólya is tudja, hogy kell magára vigyázni. Az ott lakók szólnak ha kell valamiben segíteni. A korábbi években, havas kemény napokon, annak a bácsinak, akinek a baromfi udvarán szokta a gólya tölteni a legkritikusabb időszakot, a kollega vitt apró halat, amivel etetni tudta a gólyát.
Aztán eltelt újabb négy éve, 2017 decemberében a nemzeti park Facebook-oldalán újabb beszámoló érkezett Matyiról:
Egy látogatónk kérdezte, hogy vajon mi lehet azzal a gólyával, akiről még 2013-ban posztoltunk egy fotót azzal a szöveggel, hogy évek óta Ásotthalmon tölti a teleket. Nos, az a jó hírünk van, hogy gólyánk él és virul, megtartotta a szokását, hogy nem repül el a többiekkel ősszel Afrikába. Továbbra is a helyiek etetik telente, ha tartós, nagy hideg van, akkor az illetékes természetvédelmi őrünk is visz neki apróhalat. És továbbra is szívesen felkeresi a helyi kocsmát.
El is érkeztünk 2018 decemberéhez, a Sokszínű Vidék adott újabb jó hírt a magyarrá lett gólyáról. Nyolcadszor telel itthon Matyi, az ásotthalmi gólya, akinek táplálására egy Facebook csoport szervezett gyűjtést – írta most a portál.
A madarat évek óta egy család eteti Ásotthalmon lévő fészke közelében, de élethelyzetük alakulása miatt ennek finanszírozását most nem tudták vállalni – etetését, itatását viszont igen. Matyi áttelelésére, elsősorban táplálására gyakorlatilag összegyűlt az az összeg, amelyből egész télen át kedvenc eledelét, csirkenyakat adhatnak neki, ráadásul cirka három hónap alatt nem is keveset.
A gólya etetését végző család most azt közölte, hogy
25 kilogramm csirkenyakat kaptunk az önkormányzattól is ingyen, azt ígérték, hogy folyamatosan hozzák ingyen a szükséges táplálékot, amikor szólunk. Sajnos mi nagyobb mennyiséget nem tudunk itthon tárolni.
(Promotions)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás