promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lassan, de biztosan belvárosiakkal telnek meg Budapest külvárosai
Borítókép:  Forrás: hu.wikipedia.org
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A lakossági mozgások a munkaerőpiac, és persze az ingatlanárak alakulása szempontjából sem mellékesek, így érdemes odafigyelni rájuk. Az Ingatlan.com például a hét elején olyan közleményt adott ki, mely szerint a fővárosiak egyre nagyobb tömege hagyja el a belvárost és költözik a külső kerületekbe. Az adatok a Központi Statisztikai Hivataltól származnak.

2017-ben majdnem 40 ezren költöztek el másik kerületbe Budapesten belül. A legnépszerűbb kerület a XVIII. lett, ide hétszázzal többen érkeztek, mint ahányan elmentek. „Ezüstérmes” a XVI. és „bronzérmes” a XVII. kerület. Érdekes, hogy a budapesti kiköltőzők egy tömbben mozognak keleti irányba: a három kerület szomszédos egymással. Rákosszentmihály, Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákoskeresztúr, Rákosliget, Rákoskert, Rákoscsaba, Madárdomb, Régiakadémiatelep, Bélatelep, Liptáktelep, Ferihegy, Pestszentimre, Ganztelep, Szemeretelep – többek között ezek a kerületrészek találhatóak itt.

Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a kiköltözők döntő többsége a belső városrészekből érkezik, az V., VI., VII., VIII. IX, kerületből.
Nem lehet nem észrevenni, hogy a belvárosi lakásárak meredek és folyamatos növekedése okozza az elvándorlást, magyarul a kevésbé tehetősek meglovagolják a hullámot, jó áron túladnak az ingatlanjukon, és 1-2 kerülettel keletre nagyobb lakást tudnak vásárolni.
Az elemzők egyelőre csak találgatják, hogy mi lesz a végeredménye a folyamatnak. Azt jósolják, hogy ha a befektetési célú lakásvásárlók nem tudják felszívni és ellensúlyozni a belső kerületekből kiköltözők által generált ingatlankínálatot, akkor a belső városrészekben ez megállíthatja az ingatlanárak növekedését.

A külső kerületből egy másik külső kerületbe vándorlók száma sem kicsi: a XIV. kerületből a XVI.-ba költözők adják a budapesti költözők két százalékát. A XIII. kerületből, Angyalföldről általában a legközelebbi külvárosi rész, Újpest felé veszik az irányt az emberek, míg a budai oldalon a XI. kerületből ugyanezen az alapon Nagytétény, vagyis a XXII. kerület felé.

Budapestről összességében háromezerrel többen költöztek ki, mint ahányan érkeztek, a kiköltözők száma 20 ezer körüli.

Az országos adatokra pillantva az látszik például, hogy a Bács-Kiskun megyéből elköltözők fele Budapesten vagy Pest megyében telepedett le, míg a fővárosból elköltözők Pest vagy Fejér megyébe mentek. A Győr-Moson-Sopronba költözők negyede budapesti vagy veszprém megyei, Borsodból, Vasból csak a Győr-Mosonba tartók 7 százaléka érkezik. Országosan a legtöbben Budapestre (32 ezer) és Pest megyébe (35 ezer) mentek. A második legnépszerűbb megye Fejér (6 ezer), a harmadik Győr-Moson-Sopron (5 ezer).

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás