promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha nem látott fotó készült a Napról
Borítókép:  vignette.wikia.nocookie.net
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az Európai Űrügynökség (ESA) kivételes fotót tett közzé. Az ESA Proba-2 szatellitje készített egy képet a Nap északi pólusáról, ilyen típusú felvételt eddig még senki sem csinált.

A fotó nem az űrben, hanem egy speciális képalkotó technikával készült a mérhetetlen mennyiségű adat felhalomzásával, melyet a szerkezet rögzített.

A Napot vizsgáló korábbi expedíciók, a SOHO, az SDO, az Ulysses, a Stereo zömmel a Nap egyenlítői térségét elemezte, a mostani anyag emiatt egyedi, az északi és déli területeit egyelőre nem sikerült annyira feltérképezni.

Az északi pólus kutatási szempontból nagyon fontos: itt találhatóak a kornális lyukak, melyek a nap légkörében vannak, alacsonyabb hőmérsékletűek, így a Nap röbbi részéhez képest sötétebbnek látszanak a fotón. A Nap légkörének alapos feltérképezésével a szakemberek újabb adatokat tudnak nyerni a pólusokról is.

A fotó alapján további adatok nyerhetők, a napsugarak Földön történő szétszóródásáról, a napkitörésekről, s arról, milyen időjárás van a Föld körül.

Az ESA 2020-ban kibocsátja a Solar Orbitert, melynek többek között az lesz a küldetése, hogy további rétegeket fejtsen le a Nap északi és déli pólusai körüli titkokról.
Látványos fotó Nap
(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás