Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Drónok harca: már a légi közlekedést veszélyeztetik

Drónok harca: már a légi közlekedést veszélyeztetik

Színes

Drónok harca: már a légi közlekedést veszélyeztetik

Színes

Promotions 19:29
A pilóta nélküli járművek száma a világon 6-7 éven belül 10 millióra emelkedhet. Magyarországon 2020-ra a drónos repülések száma elérheti a 30 ezret, ennyi kereskedelmi légijárat közlekedik ma naponta Európában – írja a turizmus.com. A drónok veszélyeztetik a légi közlekedést, felderíthetetlenek és irányíthatatlanok, ezért is kezdeményezte a HungaroControl egy szakmai konferencia összehívását.

A világ vezető államai 60 milliárd dollárt fektetnek ebbe az iparba, Magyarországon 2025-re 72 milliárd forint bevétele származhat az iparágnak. A HungaroConrol célja a szabályozott integrálás és az, hogy a magyar szolgáltató megkerülhetetlen legyen ebben a szférában. Ezért indultak el egy uniós pályázaton, amelyek a drónok repülését menedzseli. Ennek részeként már elkészült, de jogi szabályozás hiányában még nem működik egy honlap, ami amellett, hogy a drónok regisztrálására szolgál, képes meteorológiai és légtérhasználati információkkal is ellátni a felhasználókat.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkár szerint a drónok felhasználását a kormány kiemelten kezeli, mivel a honvédség és a rendőrség mellett olyan magyar vállalatok is érdeklődnek a technológia iránt, mint a Magyar Posta. A jövő azoké az egymással kommunikáló, egymás mozgására reagáló eszközöké, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül is működni. Ezzel kapcsolatban Magyarországon jelentős tudás halmozódott fel, ezért együtt kell dolgozni azért, hogy a szabályozás támogassa a drónok innovációját, de ne jelentsen veszélyt a légiforgalom biztonságára.

Mindehhez tegyük hozzá, a legfrissebb hírek szerint a drónokat csomagszállítás mellett, ablaktisztításra, tűzoltásra, veseszállításra is egyre inkább bevetnék a jövőben, vagyis van esély rá, hogy veszély helyett segítséget jelentsenek mind nagyobb számban. 

(Promotions Media via MTI, turizmus.com)