Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

Színes

Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban

Színes

Promotions 12:16
Mintegy 700 méter mélyen több ezer cápatojást fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét. A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos cápa vagy feketeszájú macskacápa látható a tojások körül. De a ritkább tüskéscápafélék is előfordulnak a térségben.

A nyári expedíció idején egyetlen kölyökcápát sem észleltek a térségben, de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a tojások kikelése idején, hogy megfigyeljék a fiatalokat – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

David O'Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy „egy valódi heuréka-pillanat volt”, amikor meglátta csoportja a capákeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó vizsgálódás vége felé.
Hihetetlen volt, egy valódi David Attengborough-anyag. Ez egy nagy biológiai felfedezés, és a bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla
– hangoztatta.
Nagyon keveset tudunk a világ mély tengeri cápakeltetőiről
– tette hozzá.

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint a szigetország területe, és különösen gazdag az elővilág a kontinentális talapzat szélén.
(Promotions Media via MTI)

Borítókép: time.com