promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban
Borítókép:  time.com
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mintegy 700 méter mélyen több ezer cápatojást fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét. A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos cápa vagy feketeszájú macskacápa látható a tojások körül. De a ritkább tüskéscápafélék is előfordulnak a térségben.

A nyári expedíció idején egyetlen kölyökcápát sem észleltek a térségben, de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a tojások kikelése idején, hogy megfigyeljék a fiatalokat – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

David O'Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy „egy valódi heuréka-pillanat volt”, amikor meglátta csoportja a capákeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó vizsgálódás vége felé.
Hihetetlen volt, egy valódi David Attengborough-anyag. Ez egy nagy biológiai felfedezés, és a bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla
– hangoztatta.
Nagyon keveset tudunk a világ mély tengeri cápakeltetőiről
– tette hozzá.

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint a szigetország területe, és különösen gazdag az elővilág a kontinentális talapzat szélén.
(Promotions Media via MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás