Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Évtizedek óta nem látott természeti jelenségre figyeltek fel Japánban

Évtizedek óta nem látott természeti jelenségre figyeltek fel Japánban

Színes

Évtizedek óta nem látott természeti jelenségre figyeltek fel Japánban

Színes

Promotions - 2018.10.18. 16:26
A japán cseresznyefa virága varázslatos szépségű, nem csak a japán divatra, de a buddhista vallásra, a hadászatra is hatást gyakorolt elnevezések, megjelenések formájában. Világszerte a japán kertek éke. A növény hajtásai hagyományosan tavasszal bontanak virágot, minössze két hétig tart a látványos virágzás. Turisták tömegei szoktak ilyenkor Japánba látogatni, hogy gyönyörködjenek. 

A szigetországban azonban októberben egészen ritka természeti jelenséget figyeltek meg, nem csupán tudósok, de mezei járókelők is. A Weathernews meteorológiai cég jelentése szerint több száz turista jelezte már náluk, hogy a cseresznyefa, melyet japánul sakurának hívnak, két hete virágzik.
japan cseresznyefa2

Szakértők időjárási jelenséggel magyarázzák a történteket, szerintük a Japánon végigsöprő tájfunok okozzák a virágzást. Mint például a Jebi, mely az elmúlt 25 év legpusztítóbb viharát hozta el, tíz áldozatot követelt.
Korábban is megesett már ilyen, de ebben a mértékben én még soha nem tapasztaltam
– nyilatkozta a japán virászövetség egy helyi fadoktora egy kisebb japán lapnak. Hiroyuki Wada kifejtette, hogy a cseresznyefa levelei kibocsátanak egy hormont, mely megállítja azt a folyamatot, hogy kinyíljanak a bimbók. Viszont a heves tájfunok miatt a falevelek lehullottak, így nem volt, ami megállítsa a virágzást. Az is hozzájárulhatott az érdekes jelenséghez, hogy a tájfunok nyomán felmelegedés következett, s ez „összezavarhatta” a növényeket. Az biztos, hogy azok a bimbók, melyek most kihajtottak, jövőre nem fognak kinyílni.

(Gaba)

Borítókép: Forrás: countryliving.com