Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Évtizedek óta nem látott természeti jelenségre figyeltek fel Japánban

Évtizedek óta nem látott természeti jelenségre figyeltek fel Japánban

Színes

Évtizedek óta nem látott természeti jelenségre figyeltek fel Japánban

Színes

Promotions 16:26
A japán cseresznyefa virága varázslatos szépségű, nem csak a japán divatra, de a buddhista vallásra, a hadászatra is hatást gyakorolt elnevezések, megjelenések formájában. Világszerte a japán kertek éke. A növény hajtásai hagyományosan tavasszal bontanak virágot, minössze két hétig tart a látványos virágzás. Turisták tömegei szoktak ilyenkor Japánba látogatni, hogy gyönyörködjenek. 

A szigetországban azonban októberben egészen ritka természeti jelenséget figyeltek meg, nem csupán tudósok, de mezei járókelők is. A Weathernews meteorológiai cég jelentése szerint több száz turista jelezte már náluk, hogy a cseresznyefa, melyet japánul sakurának hívnak, két hete virágzik.
japan cseresznyefa2

Szakértők időjárási jelenséggel magyarázzák a történteket, szerintük a Japánon végigsöprő tájfunok okozzák a virágzást. Mint például a Jebi, mely az elmúlt 25 év legpusztítóbb viharát hozta el, tíz áldozatot követelt.
Korábban is megesett már ilyen, de ebben a mértékben én még soha nem tapasztaltam
– nyilatkozta a japán virászövetség egy helyi fadoktora egy kisebb japán lapnak. Hiroyuki Wada kifejtette, hogy a cseresznyefa levelei kibocsátanak egy hormont, mely megállítja azt a folyamatot, hogy kinyíljanak a bimbók. Viszont a heves tájfunok miatt a falevelek lehullottak, így nem volt, ami megállítsa a virágzást. Az is hozzájárulhatott az érdekes jelenséghez, hogy a tájfunok nyomán felmelegedés következett, s ez „összezavarhatta” a növényeket. Az biztos, hogy azok a bimbók, melyek most kihajtottak, jövőre nem fognak kinyílni.

(Gaba)

Borítókép: Forrás: countryliving.com