Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Újra visszatér a népszerű program

Újra visszatér a népszerű program

Színes

Újra visszatér a népszerű program

Színes

Promotions 15:02
Mondhatnánk, hogy az számít öregnek, aki azt mondogatja, hogy a mi korunkban még a kazettás magnó volt a menő. Hát, most már az is, aki azt mondja, hogy az én koromban a Winamp volt a menő. Csak míg a kazettás magnó behalt, addig a Winamp tényleg elpusztíthatatlan, mivel rengeteg rajongója van világszerte.

A lejátszóprogramot Justin Frankel és Dimitrij Bolgyirev által alapított Nullsoft fejlesztett ki 1997-ben. Még megvan a PC Format magazinom, amiben írnak róla. Ha nem a pincében lenne gyilkos pókok között, elő is kutatnám. A lényeg, hogy folyamatosan vigyorgok, ha belegondolok, mennyi szép pillanatot töltöttem együtt a programmal, ami amúgy még mindig fent van a laptopomon.

A zenehallgatás mellett a szoftverhez kaptunk rengeteg plugint, na meg azon versenyeztünk, ki tud hozzá jobb skint szerezni. Persze nem voltunk irigy kutyák, és ezeket megosztottuk egymással. A 2000-es években már 25 millió felhasználóra tudta feltornázni magát. Végül a programot 2013. december 20-án, karácsony előtt nyírták ki. Úgy volt, hogy a weboldalnak is búcsút intenek, de hála égnek az megmaradt, hogy mindig hozzá tudjunk férni a médialejátszóhoz.

Végül a Winampot 2014 januárjában a belga Radionomy vásárolta fel azzal a szándékkal, hogy egyszer új életet lehel bele. Hát, most jött el az a pillanat. Csütörtökön már érkezik az 5.8-as kiadás, amivel kiveszik a feleslegessé vált funkciókat és persze rengeteg mindent le is cserélnek benne. A szoftver kompatibilis lesz a legújabb Windowsokkal, köztük a 10-el is.

A vadonatúj 6-os verziót jövőre ígéri Alexandre Saboundjian tulajdonos, ami már zenestreamelésre és podcastok hallgatására is alkalmas lesz. Szerintem az emberek már csak a retro élmény miatt is használni fogják, de ha az új funkciók teljesen a felhasználókhoz igazodnak majd, akkor a lejátszó újra olyan népszerűségnek örvendhet, mint fénykorában. Hallottam például, hogy a 6-os verziót lehet csak Android és iOS rendszerekre tervezik, asztali gépekre nem. Na, hát ez például egy nagy butaság lenne. Várjuk mi lesz, addig pedig a láma legyen veletek.

(Torony)