promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyet még nem láttál, de az olasz hegymászók se
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A múlt héten egy csapat tapasztalt olasz hegymászó gondolt egyet, és útnak indult a svájci-olasz határ mellett fekvő, hegyekkel csipkézett Aosta-völgybe, hogy meghódítsák a régió egyik legmagasabb csúcsát. Szép időben, kitűnő körülmények között haladtak felfelé, gond nélkül elérték a hegytetőt, kifújták magukat, gyönyörködtek a tájban, majd elindultak lefelé. 4000 méternél jártak, amikor olyasmivel találták magukat szemben, amire évtizedes hegymászói pályafutásuk során még sosem volt példa.

Egy pár jött szembe velük, farmerben és sportcipőben, karjukon a kabátjukkal. Nem a nagylábat látták, ám ez a találkozás még annál is valószínűtlenebbnek tűnt, mintha a szőrös hegyi lény került volna eléjük.

A hegyet vastag hótakaró borítja, a terep egyáltalán nem könnyű, a mászás így elképzelhetetlen megfelelő felszerlés, és a hőmérséklethez illő ruházat nélkül. A lefelé ereszkedő mászók biztosító kötelekhez kötve, hegymászó bakancsban, vastag, speciális öltözékben haladtak, míg a pár, mintha csak sétálni indult volna a parkba, hogy élvezzék a napsütést, vékony cipőben és tavaszi öltözékben, még a kabátjukat is levetve sétált fel 4000 méter magasra. A valószínűtlen találkozást fotón is megörökítették, ami hamar elterjedt a Facebook-on.

Több szakmai szervezet is hozzászólt a vakmerő akciót megörökító fényképhez.

Megtörtént ugyan, de ennek sosem lett volna szabad megtörténnie. Egy magashegy különleges hely, nem olyan, mintha a parkban sétálnánk, vagy a homokos tengerparton. Tiszteljük a hegyet! Mindenekelőtt azzal, hogy betartjuk a legalapvetőbb biztonsági szabályokat, megfelelő felszerelésben indulunk útnak, és nem veszélyeztetjük az életünket
– fogalmaztak közleményükben az olasz hegyimentők

Majd arra kértek mindenkit, jegyezzék meg jól a képet, mint elrettentő példát, és ha bármikor a hegyre indulnak, jusson eszükbe, hogy így sosem szabad megmászni a csúcsokat:
Így talán elkerülhető lesz a sok ezer baleset, ami évente bekövetkezik a felelőtlen mászók hibájából.
Aggodalmuk nem indokolatlan, a hegyvonulat olasz oldalán ezen a nyáron heten vesztették az életüket, és ebből legalább négy esetben a nem megfelelő felszerelés, és a képzettség hiánya okolható a tragédiáért.

Jean-Antoine Maquignaz, az eset közelében fekvő Valtournenche hegyi falu polgármestere a brit Telegraph című lapnak hangsúlyozta, egyre többen merészkednek fel a hegyre úgy, mintha csak egy könnyed túrát tennének:
De ez őrültség, minden felkészületlen kalandvágyót figyelmeztetni kell, hogy a magas hegyek veszélyesek.
Franciaországban épp az ilyen esetek elkerülése érdekében már azt tervezik, hogy törvényben tiltják meg a mászást azoknak, akik sem képzettségileg, sem a felszerlés tekintetében nem állnak készen a csúcshódításra. A Mont Blanc-on idén nyáron tizenöten lelték halálukat.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás