promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nincs 4K-s tévéje? Ne zavartassa magát, mert itt a 8K-s!
Borítókép:  hazi-mozi.hu
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Erre pedig az augusztus 31-én megrendezésre kerülő, és egy héten át tartó berlini IFA nemzetközi innovációs rendezvényen kerülhet sor.

LeogringoD Twitter-posztoló tett közzé egy képet egy sokat sejtető Samsung óriás plakátról, melyen a következő felirat áll: „a QLED 8K készen áll, hogy elcsodálkoztasson az IFA-n”.

Önmagában nem új hír, hogy a Samsung 8K-s készüléken dolgozik. A vállalat először 2018 januárjában mutatta be a Q9S televízió terveit a CES-en, és júniusban jelentette be a QLED és a Advanced Display konferencián, hogy idén több 8K-s modellt is piacra bocsátanak. Azonban a pontos megjelenés dátuma és az árak ez idáig titokban maradtak.

8K Samsung TV kép2

Nem a Samsung az egyetlen olyan cég, amely az új 8K-s tévén dolgozik. A CES-en többek közt az LG is bemutatta hatalmas, 88 colos 8K OLED TV tervezetét. Most úgy tűnik, hogy a Samsung háza táján elérkezett a nagy bejelentés ideje, és erős a gyanúnk, hogy karácsony előtt már az áruházak polcaira kerülhet az új, 8K okos TV szériájuk.

A Samsung csúcsmodellje feltételezhetően a Q9S lesz, ami 85 colos képátlóval bír, és mesterséges intelligenciát (MI) használ a felbontás felskálázásakor. Kiemelkedően jó fényerővel fog rendelkezni, ha hihetünk az előzetes híreknek, akár a 4000 nitet is el tudja érni, ami azt jelenti, hogy a kijelző akár szikrázó napsütésben is látható marad. Támogatja a HDR megjelenítést, de még a meta adattal ellátott HDR10+ tartalmakkal is kiválóan boldogul, továbbá a panel képes megjeleníteni a DCI-P3 színtér 100 százalékát.

A hangzás terén szintén nem kell szégyenkeznie: a készüléket ellátták eARC támogatással, ami az ARC (Audio Return Channel) kiterjesztése az akár 37 Megabit/s bitsebességű tömörítetlen sokcsatornás hangformátumok támogatására szolgál, illetve le tudja játszani a veszteségmentes audiofájlokat is.

A Q9S letisztult megjelenéssel bír, de az elhelyezése okozhat némi fejtörést a vásárlóknak, ugyanis a tévének a földön kell állnia és neki kell támasztani valaminek, ami lehet a saját támasztója vagy egy fal is akár.

8K Samsung TV kép3

A készülékek árait is minden bizonnyal most osztja meg a nagyközönséggel a gyártó, de a technikai repertoárt tekintve ne feltétlenül az alsó- vagy középső árkategóriára számítsunk.

Az egy másik kérdés, hogy erre mennyire lesz jelenleg igény, ugyanis még a 4K-s tévék kihasználtsága is viszonylag gyerekcipőben jár, és nem igazán lehetne kihasználni napjainkban a 8K nyújtotta lehetőséget, ugyanis a 8K tartalom továbbítására szükséges erő és sávszélesség még nem létezik. Ehhez csak most kezdik el fejleszteni a gyártók a megfelelő eszközöket és kiegészítőket, és szintén hosszú idő lesz, mire egyáltalán elkezdenek szállingózni a 8K-s tartalmak.

A Samsung az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia használatával próbálja mindezt kompenzálni, vagyis létrehozott egy olyan algoritmust, ami az MI bevetésével igyekszik jelentősen javítani az alacsonyabb felbontású tartalmak minőségén, felbontásán. A 8K AI Technology névre keresztelt eljárás a Samsung elmondása alapján képes elemezni a tartalmakat és úgy skálázza fel menet közben a felbontást, hogy több képjavítási metódust is bevet.

A rendszer gépi tanulással fejleszti magát, egy olyan adatbázis van mögötte, amit képek millióinak elemzésével hoztak létre, és a tévénk ezt elemezve tudja eldönteni, hogy miként skálázza fel akár az SD minőségű anyagokat is egészen 8K-ig.

8K Samsung TV kép4

Interneten elérhető videók megtekintésekor, televízióadásoknál és még a DVD vagy Blu-ray anyagok lejátszásakor is működik majd a 8K AI Technology. A funkció folyamatosan és automatikusan teszi a dolgát, amikor nem natív 8K-s tartalmat kell kirajzolnia.

Azt még nem tudjuk, hogy milyen chip végzi majd a feltételezhetően komoly számítási algoritmusokat, de minden bizonnyal erre is fény derül a mostani IFA rendezvényen.

(Horváth Gábor)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás