Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Gigantikus világháborús jelek bukkantak elő a bozóttüzek nyomán

Gigantikus világháborús jelek bukkantak elő a bozóttüzek nyomán

Színes

Gigantikus világháborús jelek bukkantak elő a bozóttüzek nyomán

Színes

Promotions 06:29
Ki gondolná, hogy a kíméletlen forróság miatt Európa-szerte pusztító erdőtüzek hetven éves történelmi emlékeket hoznak a felszínre? Pedig Írországban ez történt: második világháborús légi jelzések bukkantak elő az elmúlt hetekben fellobbant bozóttüzek nyomán.

A tűzoltásba az ír légierő gépei is beszálltak, s nagyot néztek, amikor a Dublintól néhány kilométerre délre fekvő Bray Head magaslat fölé értek. Miután odalent mindent elpuszított a tűz, a csupasz földfelszínen több tízméteres Eire felirat volt olvasható. Az Eire Írországot jelenti gael nyelven.Írország a második világháborúban nem vett részt sem a németek, sem a szövetségesek oldalán: semleges államként kívülről szemlélte a világégést. Viszont Németország 1940-től hevesen bombázta a levegőből Angliát, s brit gépek is rendszeresen az ír légtér fölé keveredtek. Emiatt az ír légvédelem úgy döntött, hogy jól láthatóan jelezni kell a támadó gépek számára, hogy az ő földjük semleges.

Összesen nyolcvanhárom óriási Eire-feliratot hordtak össze kövekből végig az ír partvidéken. A felfedezés meglepetésszerűen érte a tűzoltásban résztvevő egységeket.

„A kőjelzések sokkal sűrűbben fordulnak elő a nyugati, mint a keleti parton. A nemzeti gárda helikoptere szúrta ki a feliratot, amikor vizet vitt a lángoló bozótos fölé” – mondta a Skynewsnak a légierő szóvivője.


A jelzések elkészítése óriási munka volt, összesen több mint 165 tonnányi követ mozgattak meg az építőmunkások. A világháború második felében a nyugat felől jövő amerikai bombázók számára is nagy sgítséget jelentettek a tájékozódásban.

Az elmúlt évtizedekben a természet pusztító ereje széthordta a jeleket, de önkéntesek újra és újra visszahordják a helyükre a köveket.

(Gaba)

Borítókép: Forrás: Facebook/SkycamIreland