Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kaliforniában zöld utat kaptak az önvezető autók

Kaliforniában zöld utat kaptak az önvezető autók

Színes

Kaliforniában zöld utat kaptak az önvezető autók

Színes

Promotions 08:54
Az új szabályozás nem köti „a gépjármű vezetőülésén jelenlévő személy kötelező fizikai jelenlétéhez” a forgalmi engedély kiadását, csupán annyit ír elő, hogy „felügyelni kell az önálló technológia működését.”

A kaliforniai gépjárműhivatal (DMV) közleményben szögezte le: az új szabályozás célja, hogy „ne akadályozza fölöslegesen a technológiai fejlődést.”

Az Egyesült Államokban egyre több autógyártó cég tesztel vezető nélkül működő autókat. Igaz, forgalomba állításuk óriási vitákat kavar: az ellenzők szerint ugyanis az emberi érzékenységet és reflexeket váratlan helyzetekben nem képes helyettesíteni az előre programozott számítógépes irányítás. Az autógyártó cégek körülbelül három éven belül ígérik a vezető nélküli autók kereskedelmi forgalmazását.

Persze még nem lepték el az utakat az önvezető kocsik, de jelenleg úgy néz ki biztonságosabb sofőrök, mint az ember. Ha koccantak is, azt általában emberi mulasztás okozta, és nem az önvezető kocsi volt a hibás.

Kalifornia az Egyesült Államok első olyan állama, ahol engedélyezik az ilyen típusú gépjárműveket. A délnyugati államban már 42 vállalatnak van engedélye önvezető autók tesztelésére. (MTI; Torony)