promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Innentől megszűnt a Roamingdíj
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mindez azt jelenti, hogy az EU-n belül felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni.

Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra, vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára. Nem vonatkozik a roaming a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra sem, ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít.

A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti, és egyaránt vonatkozik az előre fizetős kártyákra és a havidíjas előfizetésekre.

Ha viszont valaki állandó jelleggel használja egy másik uniós országban a SIM kártyáját, akkor a mobilszolgáltatók - a méltányos használat elve alapján - eseti díjat számíthatnak fel. A roamingcélú adatforgalomban pedig korlátot állíthatnak fel a szolgáltatók a korlátlan belföldi adatkeretet tartalmazó csomagok esetén.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) múlt heti közleményében hangsúlyozta, hogy kiemelten ellenőrzik a szolgáltatók roaming-díjszabási gyakorlatát, a hatóság eddigi tapasztalatai szerint azonban a szolgáltatók betartották a roamingdíjak csökkentésére vonatkozó előírásokat.

Hozzátették, hogy a barangolási díjak csökkentése évek óta fokozatosan ment végbe az unióban, a roamingdíjak eltörlése ennek a folyamatnak lesz az utolsó lépése. Az NMHH adatai alapján az elmúlt három évben a 14 év feletti lakosság mintegy 30 százalékát (csaknem 2,4 millió embert) érintette a roamingszabály, ennyien utaztak külföldre Magyarországról, de többségük - vélhetően a magasabb költségek miatt - nem használta a mobiltelefonját. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás