Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Valószínűbb, hogy nincs élet a frissen felfedezett hétbolygós naprendszerben

Valószínűbb, hogy nincs élet a frissen felfedezett hétbolygós naprendszerben

Színes

Valószínűbb, hogy nincs élet a frissen felfedezett hétbolygós naprendszerben

Színes

Promotions 11:31
A rendszerben a Földhöz hasonló, szinte biztosan kőzetből álló bolygók keringenek olyan közelségben a halványan pislogó csillag körül, hogy felszínükön akár folyékony víz is lehet. Egy nemzetközi tudóscsapat nem rég jelentette be, hogy hét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel 39 fényévnyi távolságra a Trappist-1 csillag körül. A hét közül három bolygó az úgynevezett lakható zónában található, ahol lehetséges az élet jelenléte is. Erről mi is írtunk, és legbelül reménykedtünk, hogy végre közel állunk ahhoz, hogy életre bukkanjunk egy másik naprendszerben. Kiss László ugyanakkor úgy vélte: már most számtalan problémát lehet felvetni, ami arra utal, hogy mégsincs a rendszerben élet. Például a rendszer csillagászati, milliárd éves időskálán valószínűleg nem stabil.

A Trappist-1 mérete nagyjából a Jupiterének felel meg, a körülötte keringő bolygórendszer pedig a Jupiter körüli holdrendszerhez hasonlítható, vagyis egyfajta "leskálázott Naprendszernek" lehet tekinteni. A hétből három bolygó viszont annyira közel kering a kisméretű csillaghoz, hogy a besugárzás mértéke nagyjából megfelel annak, amit a Mars, a Vénusz vagy a Föld kap - emelte ki.

„Csak éppen nem több száz nap egy év, hanem alig néhány nap egy esztendő” - jegyezte meg a csillagász. Hozzátette: mivel a bolygók mérete a Földéhez hasonló, ám a távolság közöttük nagyon csekély, vélhetően szinte "rángatják egymást" gravitációs vonzerejükkel.

„Ez is egy olyan dolog, ami miatt a rendszer az élet kialakulásának szempontjából nem egy barátságos helyszín” - hangsúlyozta Kiss László, aki szerint az élet ellen szólhat az is, hogy a bolygóknak csupán az egyik oldalát éri a csillag fénye a közelség miatt kialakuló kötött tengelyforgás miatt.

„Ha van légkör, akkor az vélhetően nagyon erős szelekkel folyamatosan működtet egy energiacserét a bolygó két oldala között. Hiszen az egyik oldal nagyon meleg, a másik oldal esetleg nagyon hideg, akkor a kettő között automatikusan kialakul egy légkörzés” - mutatott rá a kutató.

Az elméleti felvetések a földönkívüli élet ellen szólnak, de ettől függetlenül a kutatók nagyító alá veszik a Trappist-1-et, majd ezután tudunk majd biztosat. A lenti NASA videón a betöltés után azért 360 fokban körbenézhetünk a bolygón, milyen is lenne a látvány, ha ott élnénk.  (MTI, Torony)
A lenti NASA videón a betöltés után azért 360 fokban körbenézhetünk a bolygón, milyen is lenne a látvány, ha ott élnénk.