Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

170 millió eurós bevétel kiesést okoz, hogy zenéket torrentezünk

170 millió eurós bevétel kiesést okoz, hogy zenéket torrentezünk

Színes

170 millió eurós bevétel kiesést okoz, hogy zenéket torrentezünk

Színes

Promotions 18:52
A 170 millió euró veszteségből 57 millió euró a fizikai hanghordozók piacához és 113 millió euró a digitális termékek forgalmához köthető. A zeneipar által elszenvedett veszteség aránya elérte a forgalom 5,2 százalékát. A kapcsolódó szektorok és az állam bevételkiesését is figyelembe véve ez az értékesítési veszteség összesen 336 millió euróra tehető. Természetes, hogy az illegális tartalmak felhasználásának növekedésével párhuzamosan jelentősen visszaesett a fizikai hanghordozók és a digitálisan elérhető zenei tartalmak forgalma. A tagországok közül a legnagyobb közvetlen bevételkiesést a saját hangfelvétel-iparában Nagy-Britannia szenvedte el 48,6 millió euróval, ami a brit zenei piac 5,7 százalékának felelt meg.

A második helyen Németország, a harmadikon Franciaország áll 40,4 millió és 26,4 millió euróval. Ehhez járul hozzá a kapcsolódó iparágak és az állami szektor közvetett vesztesége, amely Nagy-Britannia esetében további 30, Németország esetében 26, Franciaország esetében 21 millió euró veszteséget jelent.

Magyarország a lista 16. helyét foglalja el viszonylag alacsony, 282 ezer eurós, vagyis 88,5 millió forintos becsült bevételkieséssel. Magyarországon a fizikai hanghordozók esetében 1,9 százalék, a digitális tartalmak esetében 6,4 százalék a zenepiaci értékesítések terén elszenvedett veszteség. Mindkét arány alacsonynak számít a többi tagország mutatóihoz viszonyítva.

cd1
"Az európai és a hazai fogyasztói hozzáállásban jelentős változásokra van szükség, ezért hangsúlyozzuk a felvilágosítás fontosságát a zenehallgatás legális forrásainak népszerűsítése és tudatos választása érdekében" - idézi a közlemény a kutatás eredményeivel kapcsolatban Németh Mónikát, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkárát. A testület munkatársa hozzátette: a legtöbb fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy az illegális tartalmak "fogyasztásával" mekkora kárt okoz valójában a gazdaságnak, a hatékony megelőzés érdekében ezen a területen is szükség van a magyar hatóságok aktív közreműködésére és az egységes európai uniós fellépésre.
 
Az előadók már alkalmazkodtak régóta a mostani körülményekhez, és nem a CD eladásokból akarnak meggazdagodni. Sokan ingyenesen megosztják zenéiket, azonban pont ezért kell horribilis árakat fizetnünk egy-egy koncertért vagy fesztiválért. A zenészek a fellépési pénzekből rakják össze a hiányt. Nem csoda, hogy egy világsztár zenekar akár 30 ezer forintot is elkérhet a jegyért. Azonban csak nálunk van az a baromság, hogy az Artisjus akkor is beszedi a pénzt, ha nem követünk el jogsértést, mivel a matricájuk minden üres CD-n és DVD-n rajta van. Szóval akkor is fizetünk, ha csak a családi fotókat akarjuk kiírni.