promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
9 jel, hogy először jársz Budapesten
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

1. Ez ez egész Buda és Pest dolog elég zavaros a számodra

Igen, ma a város neve Budapest. Ám egyszer, régen két város volt: Buda és Pest - illetve tulajdonképpen három, Óbudát is beleértve. A 19. században hivatalosan egyesítették őket egyetlen nagy fővárossá, Budapestté. (Egészen pontosan 1873. november 17-én - a szerk.) A városnak a Duna nyugati partján fekvő részét, Budapest zöld tüdejét a buja dombokkal és gyönyörű villákkal Budának hívják; míg a Duna keleti partján a síkságon elterülő nagyobb részt, ahol a város szíve dobog, Pestnek.

budapest2

2. Nem a megfelelő hídnál vársz

Az új barátaid a Szabadság híd előtt szeretnének találkozni veled. Nem hangzik nehéznek, ugye? Te a megbeszélt időben ott vagy; vársz, vársz, még mindig vársz. Végül megszólal a telefon: a barátaid szeretné tudni, hogy miért késel, mivel a Szabadság hídnál vannak, és RÁD várnak. És lassan leesik a tantusz, hogy rossz hídhoz mentél. Ebben a városban sokaknak baromi nehéz megjegyezni a Dunán átívelő nyolc hidat.

budapest3

3. Szinte lehetetlen kiejteni azt, hogy "Egészségedre"

Egészségedre - közismert magyar jókívánság. Bár nehezebb megjegyezni (és kiejteni), mint azt, hogy "Cheers", "Proszit," vagy "Salud", pár pálinka után már könnyeben forog majd a nyelved - és egy csomó új magyar barátod lesz, aki segít ebben.

4. Azt hiszed, jól jártál a 3000 forintos ebéddel

Éppen ellenkezőleg, ez itt elég drágának számít. Ha már egy ideje Budapesten élsz, akkor szinte soha nem eszel a belvárosban, mert a turistaközpontoktól pár percre egy rakás önkiszolgáló étterem van, ahol féláron, hatalmas adagot kapsz - mindazt mi szem-szájnak ingere.

5. Nem akarsz bemenni abba lepattant kocsmába, ezért Úgy próbálnak meg bevonszolni a barátaid

A lerobbantnak tűnő épületben törött, vacak bútorok vannak, és nincs két egyforma szék. Isten hozott a Szimplában, amit miután megszavaztak a világ harmadik legjobb bárjának, tényleg az lett.

budapest4

6. Miután végre elmégy, azt gondolod, hogy a Szimpla hangulata annyira egyedi

Bár valóban lenyűgöző hely, és a legtöbb városban nem találni ehhez foghatót, rengeteg romkocsma van Budapesten. Mindegyik kicsit más, és mindnek megvan a maga sajátos karaktere. Csak menj és fedezd őket fel!

7. Mielőtt elmégy valahová, spórolásból otthon iszol

Persze, nyilván olcsóbb otthon piálni a nagy buli előtt a hotelben. Ám Budapesten - különösen a turisták számára - egészen olcsó a szórakozás. Pár euró megtakarításért nem éri meg kihagyni az összes emlékezetes helyet, amit láthatsz, és az összes érdekes embert, akivel csak összefuthatsz.

budapest5

8. Megpróbálsz pontos összeget fizetni a szupermarketben

A számla 1597 forint. Sikerült valahogy megtalálni a megfelelő érméket, és már 1595 forintod van. De egyszerűen nem találsz egy darab egy forintos érmét sem a pénztárcádban. Ne csodálkozz, már nem létezik! 5 forintos a legkisebb, amit kapni fogsz. Akkor hogyan kerülhetnek a dolgok 1597 forintba? Isten hozott Magyarországon! Ha 1-re, 2-re, 6-ra, és 7-re végződik az összeg, akkor lefelé kerekítenek, 0-ra vagy 5-re. Így te jársz jól. Ha 3, 4, 8 vagy 9 a számla vége, felfelé kerekítenek 0-ra vagy 5-re, és te veszítesz. A végén már menni fog.

9. Elámulsz, mennyi külföldi él Budapesten

Budapest nem egy közép-európai provinciális város, mint azt gondolnád. Sok nemzetközi vállalat működtetett itt leányvállalatot, magasan képzett helyieket és külföldieket foglalkoztatnak, igazi multi keveréket. A - legalábbis Nyugat-Európához képest - alacsony megélhetési költségek és a magas életminőség miatt Budapestet sok erasmusos diák választja szívesen. Ideérkezésük után sokanbeleszeretnek Budapestbe, és olyanok is vannak, akik többé nem is hagyják el.

budapest6

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás