Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Szexista megjegyzései miatt lemondott a Tokiói Olimpia elnöke

Szexista megjegyzései miatt lemondott a Tokiói Olimpia elnöke

Sport & Szabadidő

Szexista megjegyzései miatt lemondott a Tokiói Olimpia elnöke

Sport & Szabadidő

Buda Villő 17:36

A szexista észrevételeinek hangot adó Yoshiro Mori február 12-én lemondott az olimpiai szervezőbizottság elnöki címéről. Itt vannak a részletek.

Mori Yoshiro február 12-én, pénteken lemondott az olimpiai szervezőbizottság elnöki címéről. Tettét az indokolta, hogy körülbelül egy héttel ezelőtt az olimpiai sajtótájékoztatón rendkívül érdekes, kifejezetten szexista kijelentéseket tett, amelyeket az ázsiai sajtó még talán csak-csak elnézett volna, a világsajtó azonban egészen biztosan nem. 

De mit is mondott Mori, amivel magára vonta a kollektív népharagot?

A hivatalos eseményen a 83 éves Mori felsorolta szexista észrevételeit, miszerint a 

„nők túl sokat beszélnek” és erős az „érzelmi rivalizáció közöttük”. 

Azt nem teljesen értjük, mindennek mi köze volt az Olimpiához, az azonban nyilvánvaló, hogy Mori olajat öntött a tűzre, amikor belenyúlt egy igen kényes, világszinten parázsló társadalmi vitába a nemek közötti egyenlőtlenségről.

A férfi ugyan néhány nappal később – noha kissé mogorva stílusban, de – bocsánatot kért a nyilvánosságtól, ekkor azonban már késő volt.


Forrás: Pool for Yomiuri / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kezdetben elfogadta Mori bocsánatkérését, lezártnak tekintve az ügyet. Egy héttel később azonban kiadtak egy jóval erőteljesebb hangnemű nyilatkozatot, amelyben kijelentették, hogy az elnök észrevételei a nőkkel kapcsolatban teljes mértékben elfogadhatatlanok. 

Mori megjegyzései világszerte felháborodást keltettek, ami rávilágított arra, hogy Japán még mindig komoly elmaradásban van a többi prosperáló ország mögött a nők társadalmi, illetve politikai egyenlőtlensége ellen vívott harcban. 

„El kell mondanunk a világnak, hogy Japán olyan ország, amely elkötelezett a nemek közötti egyenlőség megteremtésében” 

– mondta Fukushima Mizuho, a Szociáldemokrata Párt vezetője, aki Mori lemondását szorgalmazta. 

Az eseménysorozat vége az lett, hogy Mori valóban lemondott elnöki posztjáról. Egyelőre megerősítetlen források szerint Shinzo Abe volt miniszterelnök helyettesítheti Morit az olimpiai bizottságban.

Borítókép: YOSHIKAZU TSUNO / POOL / AFP