promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világrekordok dőltek meg a Duna Arénában
Borítókép:  Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Két nap alatt négy világcsúcsot láthattunk az ISL úszósorozat döntőjében Budapesten. A fináléban a Cali Condors csapata diadalmaskodott.

Dressel volt a sztár: az ISL bajnokságában megfigyelhető volt, hogy minden egyes csapat feltudott mutatni egy-egy nagyobb sztárt, rájuk pedig igazán szükség volt most, hiszen már a végső siker volt a tét az utolsó két napon, november 21-22. között a Duna Arénában. Caeleb Dressel is ez történt, aki gyakorlatilag a hátán vitte a Cali Condors csapatát.

Az amerikai úszó szombaton és vasárnap is demoralizáló teljesítményt nyújtott. Már egy héttel korábban is megdöntött egy világrekordot, akkor 100 méter vegyesen ment egy 49.88 másodperces időt, akkor az orosz Vlagyimir Morozov két éves idejét adta át a múltnak. Ezúttal ott folytatta, ahol abbahagyta, a 100 méteres pillangóúszásban  47.78-cal nyert, amivel a dél-afrikai Chad le Clos korábbi rekordját (48.08 másodperc) adta át a múltnak.

Dressel itt még nem fejezte be, ugyancsak szombaton 50 gyorson döntött rekordot, mégpedig a sajátját, még a 2019-es ISL fináléban úszott egy 20.24-et, amit ezúttal 20.16-ra javított.

Vasárnap is maradt még benne tartalék, a korábban már említett 100 méteres vegyesúszásban is a saját legjobbját javította meg, a durván egy hetes 49.88-as időből 49.28-at csinált. Persze, nem egyedül miatta szárnyalt a csapata, de sokat köszönhettek neki.

Viszonylag sima győzelem: a döntőben a Cali Condors mellett a címvédő Energy Standard, a London Roar és az LA Current vett részt. Ebből a felsorolásból az első két együttes tűnt igazán esélyesnek a győzelemre, de a londoniakat sem volt szabad leírni. Mindezt a vasárnap is bizonyította, miután a London Roar sztárja, a brit Adam Peaty 100 mellen úszott világcsúcsot, akárcsak egy héttel korábban az elődöntőben. Akkor 55.49 másodperc volt az ideje, ezúttal pedig 55.41 lett a vége. Mindez persze szép és jó, de kevésnek bizonyult.

Az igazán nagy csata inkább a Cali és az Energy között folyt, utóbbiakat segítette Chad le Clos és Kliment Kolesznyikov is, akik megnyerték a férfiaknál a 200 pillangót és a 100 hátat, ám ez sem volt elég a győzelemhez főként a csillagszóró nevezetű szám miatt. A nőknél ezt a fiatal amerikai Lilly King nyerte meg, így ennek is köszönhetően 2020-ban a Cali Condors nyerte az ISL-t. Az Energy a második lett megelőzve a London Roart és az LA Currentet.

Egy magyar maradt a végére: ha már világsztárokról volt szó jogosan hiányolhattuk a magyar versenyzőket,ám  csapataik már kiestek korábban, így az egyetlen, akinek még drukkolhattunk az Jakabos Zsuzsanna volt (Energy Standard). Szombaton egy hatodik és egy hetedik pozíció jutott neki 400 gyorson és 200 háton, utóbbit viszont egyéni csúccsal zárta (2:05.16).

A második nap már jobban sikerült a számára, 200 méter pillangón a negyedik, míg 400 vegyesen az ötödik helyet szerezte meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás