promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új irányt vesz a legendás német túraautó-bajnokság, azaz a DTM
Borítókép:  THOMAS FREY / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mivel csak egy gyártó maradt volna a versenysorozatban, így radikális lépésekre szánták el magukat a szervezők.

A Német Túraautó Bajnokságnak már több korszaka is volt, több néven futott, és rengeteg problémán ment keresztül az évek során. A DTM, vagyis a Deutsche Tourenwagen Masters a '90-es években átalakult Nemzetközi Túraautó-bajnoksággá, de Német Szuper-túraautó Kupa is volt, mielőtt 2000-től létrejött volna a napjainkban is ismert formátum.

Az egészen egyedi versenyautókat onnantól kezdve az Opel, az Audi és a Mercedes kezdte gyártani, bár 2006-tól kezdve sokáig csak az utóbbi kettő látott el csapatokat. Mindezek ellenére izgalmas szezonokat láthattunk, melyeken olyan korábbi Formula 1-es pilóták is indultak, mint például Mika Häkkinen, Ralf Schumacher, vagy éppen Timo Glock és Robert Kubica. Volt olyan is, aki az itt megszerzett bajnoki címe után került át az F1-be, ilyen például Paul di Resta, a 2010-ben alakított nagyot a DTM-ben

A bajnokságot felfrissítette a BMW érkezése és néhány éven keresztül ismételten három gyártó volt jelen, de 2018-tól kezdve megint előjöttek a gondok. A Mercedes hosszú idő után kiszállt, igaz, a helyüket átvette az Aston Martin, viszont mindössze egy szezonra, idén pedig az Audi is bejelentette, hogy távozni szeretne.

Új ötletekre volt tehát szükség, elsőként érkezett a japán Super GT sorozattal közös Class One nevű szabályrendszer, de mivel ez sem vonzotta be új márkákat, így másfajta lépésekre volt szükség.

November 6-án egy hosszú prezentáció során mutatták be a jövőt, eszerint 2021-től kezdve a GT3 kategóriába tartozó versenyautókat lehet indítani, mégpedig független csapatok számára, minimális gyári támogatással. A hírek alapján az Audi és a BMW így a bajnokság részei maradnak.

Szintén változás lesz, hogy öt féle szériát fognak majd indítani a versenyhétvégéken. Az első számú sorozat mellett ott lesz a DTM Trophy, ami a fiatal tehetségek külön kategóriája lesz, a Classic futamokon a régi versenyautók indulnak majd, a DTM Esports a virtuális bajnokság lesz, továbbá érkezik a DTM Electric, melyben 1200 lóerős elektromos gépeket láthatunk majd 2023-tól.

Már jövő évi naptár is megvan, a német helyszínek mellett Oroszországba, Olaszországba, Hollandiába, Ausztriába és Belgiumba látogat el a mezőny.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás