promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Két dobogóval nyitott Berenay Dani a virtuális F1-ben
Borítókép:  Pieter STAM DE JONGE / ANP / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Forma-1 Esport-ligája idén is elindult, ahol megint szurkolhatunk egy magyar versenyzőért.

Az Esport egyre nagyobb teret nyer magának és ebbe beletartoznak a TV közvetítések is. Évről évre fejlődik a sportág, és illik komolyan venni, mert a benne szereplő játékosok sok-sok munkaórát ölnek bele egy játékba, hogy tökéletesen felkészültek legyenek.

A komolyabb sporteseményeknek megvan a saját játékuk, így például a Forma-1 is már hosszú évek óta kiadja ezeket, ami valahol félúton van egy arcade jaték és egy profi szimulátor között. Mindez annyit tesz, hogy igazából bárki megveheti a boltban és elkezdhet játszani vele, de például a segédleteket kikapcsolva már nem olyan egyszerű a dolog.

A legprofibb gamerek naponta több órát gyakorolnak, jelenleg épp az F1 2020-as platformján. A legjobbaknak egy több fordulóból álló bajnokság is létezik, amit a Forma-1 szervez, és az Egyesült Királyságban a SkySports élőben közvetíti az eseményeket. Az F1 Esport-bajnoksága már 2017 óta létezik, azóta persze a formátum és a résztvevők száma is változott. Jelenleg már minden valódi istállónak van egy saját esport csapata, amely keresi a legtehetségesebbek gamereket, és azokat anyagilag is támogatja.

Két bajnoka volt eddig a sorozatnak:

  • a brit Brendon Leigh, aki az első két szezont tudta magabiztosan megnyerni a Mercedes pilótájaként,
  • valamint David Tonizza, aki a Ferrari csapatát jutatta a csúcsra még az előző évben.

Mi, magyarok, Bereznay Dánielnek szurkolhatunk, aki már az első idényben kvalifikálta magát a legjobb 40 közé – több mint 63 ezer versenyző közül. Idővel a Mercedes szerződtette, jelenleg pedig az Alfa Romeóhoz tartozik.

Dani hobbiszinten, otthon kezdett el szimulátorozni, és folyamatos gyakorlással egyre magasabb szintre jut. Már az előző két szezonban is az élmezőny tagja volt. Egy összetettbeli második és harmadik hellyel zárta az évadokat, így joggal reménykedhetünk abban, hogy egyszer akár a bajnoki címet is öszzejöhet neki.

Az Esport Pro Series 2020-as kiírása ezen a héten szerdán kezdődött az első futamokkal, de a tényleges „verseny” már korábban beindult, mégpedig a Pro Drafttal. Utóbbi az amerikai sportoknál látható játékosbörzéhez hasonló, itt is új tehetségeket válogatnak maguknak a csapatok a már meglévő szerződtetett pilótáik mellé, így alakult ki az alábbi mezőny:

  • Red Bull Racing Esports: Frede Rasmussen, Marcel Kiefer, Tino Naukkarinen (Pro Draft),
  • FDA Hublot Team: David Tonizza, Enzo Bonito, Filip Presnajder (Pro Draft),
  • Alfa Romeo Orlen Racing Esports: Bereznay Dani, Jarno Opmeer Dominik Hofmann (Pro Draft),
  • Renault Vitality: Nicolas Longuet, Fabrizio Donoso Delgado (Pro Draft), Casper Jensen (Pro Draft),
  • Williams Esports: Alvaro Carreton,  Salih Saltunc, Michael Romanidis (Pro Draft),
  • McLaren Shadow: James Baldwin, Matthias Cologon, Dani Moreno (Pro Draft),
  • Mercedes AMG Petronas Esports Team: Brendon Leigh, Bono Huis, Bari Boroumand (Pro Draft),
  • Alpha Tauri Esports Team: Joni Tormala, Patrik Holzmann, Manuel Biancolilla (Pro Draft),
  • Haas F1 Esports: Floris Wijers, Cedric Thome, Simon Weigang (Pro Draft),
  • BTW Racing Point Esports Team: Lucas Blakeley,Daniele Haddad, Shanaka Clay (Pro Draft).

A sorozat megszokott helyszín a londoni Gfinity Aréna volt, ám a koronavírus-járvány miatt most mindenki a saját otthonából versenyzett, de a naptár nem változott a tervezetthez képest.

Négy szakaszra osztották a bajnokságot, minden egyes fordulóban három versenyt tartanak két napon keresztül. Az első napon kettőt, a másodikon meg egyet, ráadásul ezeket mind különböző pályákon. A mostani fordulóban Bahrein, Vietnám és Kína volt a helyszín.A valódi versenytávoknak itt a 35 százalékát teszik meg a résztvevők.

Az első futamon pedig rögtön örülhettünk, hiszen az Alfa Romeo kettős győzelmet aratott, Jarno Opmeer nyert, Berenzay pedig egy második hellyel kezdett, Marcel Kiefer előtt.

A vietnámi pályán a valós mezőny nem indulhatott idén, itt viszont ez megoldható volt. A címvédő David Tonizza volt a legjobb, aki az első futamon konkrétan utolsó lett, de Daninál is fordult a kocka, hiszen csak a 15. helyen zárt. A dobogóra akkor még Nicolas Longuet és Opmeer fértek fel.

Egy nappal később Sanghaj volt a következő helyszín, a pódiumra pedig ugyanazok állhattak fel, mint az első futamon: Opmeer nyert, Kiefer és Bereznay azonban helyet cseréltek a bahreini versenyhez képest.

A folytatás három hét múlva, november 4-én következik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás